Comisar european, la Cluj: "Nu avem platforme digitale suficiente, trebuie să investim masiv în educaţie şi abilităţi"

Comisar european, la Cluj: "Nu avem platforme digitale suficiente, trebuie să investim masiv în educaţie şi abilităţi"

Comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Mariya Gabriel, a declarat, joi, la Cluj, că Uniunea Europeană nu are încă suficiente platforme digitale şi că trebuie, astfel, să investească în continuare masiv în educaţie şi în dezvoltarea soluţiilor inovative, respectiv în susţinerea cercetării şi în crearea unui ecosistem solid de startup-uri.

La deschiderea Startup Europe Summit 2019, conferinţa Comisiei Europene privind startup-urile tehnologice, comisarul a precizat că, în ceea ce priveşte cercetarea, Europa a investit mai puţin decât SUA, confruntându-se în prezent cu o provocare în această privinţă.

"UE trece printr-un număr de provocări, nu avem platforme digitale suficiente, trebuie să investim masiv în educaţie şi în abilităţi, în inovare şi în securitate, în dezvoltare durabilă şi să înfruntăm realitatea. Europa este, încă, în urmă în multe domenii şi asta din cauza unei subfinanţări în investiţii şi în cercetare. În 2015, investiţiile europene în cercetare şi dezvoltare s-au ridicat la doar două treimi din ceea ce s-a întâmplat în SUA. Ne lipseşte politica industrială la nivelul continentului, avem o situaţie geopolitică în care câştigătorul ia totul şi ne compromite capacitatea de a ne promova valorile şi felul de a trăi. Aceasta nu este o opţiune. Asistăm la creşterea populismului şi radicalismului. Un lucru este clar - niciuna din aceste provocări nu va fi depăşită dacă nu reuşim să creăm un ecosistem de startup-uri solid", a spus comisarul Maryia Gabriel, citată de Agerpres.

Comisarul european este de părere că în Uniunea Europeană finanţarea start-up-urilor este încă insuficientă şi nu este destul de bine sprijinită public. Ea a precizat că majoritatea start-up-urilor au la dispoziţie mai puţin de un milion de euro, ceea ce este puţin pentru a face faţă "uriaşilor din tehnologie". În plus, există o concentrare masivă a activităţilor de strat-up în câteva oraşe, care reprezintă o proporţie minusculă a populaţiei europene.

"Ecosistemul Europei este mai dens decât oricând, avem acum 5,7 milioane de developeri, din 2000 până în 2017. În acest context găsirea de talente rămâne un obstacol major. Modelul european nu înseamnă să concentrezi inovarea şi start-upurile în doar câteva oraşe, ci diversitatea este una din valorile noastre (...) . Per ansamblu situaţia s-a îmbunătăţit, dar nu încă suficient. Situaţia din Europa este încă cu 3% mai puţin, faţă de 52% în SUA şi 32% în China. Programul Startup Nation încă se dezvoltă la viteze diferite în Europa şi această situaţie trebuie îmbunătăţită", a spus comisarul.

Schimbarea, consideră Mariya Gabriel, are la bază trei elemente cheie: finanţare, reţele şi valori.

"Cred că finanţarea este elementul cheie. La nivel european suntem ghidaţi de piaţa de capital din SUA, de trei ori mai mare decât cea a Europei. Apoi China reprezintă 75% din investiţiile private din inteligenţa artificială. Dacă ne uităm cu atenţie, 70% din investiţiile în startup-uri în Europa sunt în realizate doar în cinci ţări - Marea Britanie, Franţa, Germania, Suedia şi Spania. Deci nu doar că UE nu investeşte destul, ci există şi o diviziune importantă în cadrul UE", a menţionat Mariya Gabriel.

În perioada 21-22 martie 2019 are loc la Cluj-Napoca Startup Europe Summit 2019 - conferinţa Comisiei Europene privind Startup-urile tehnologice, organizată în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi primăria municipiului.

Acest summit dedicat start-up-urilor are loc pentru prima dată în Romania şi face parte din calendarul manifestărilor organizate în România în contextul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Tema ediţiei din acest an a Startup Europe Summit este "Digital Single Market". Actori principali în antreprenoriat şi inovaţie tehnologică din Europa Centrală şi de Est îşi vor da întâlnire la Cluj-Napoca cu actori-cheie în ecosistemele de inovare din Europa de Vest.

Participanţii la Summit vor putea afla ultimele noutăţi direct de la liderii tehnologiei, dar şi detalii despre oportunităţile de finanţare europene direct de la Bruxelles, inclusiv despre programele de susţinere a startup-urilor (Startup Europe, Consiliul European pentru Inovare, Digital Innovation Hubs, EIT Digital). De asemenea, în cadrul summitului, participanţii vor intra în legătură directă cu liderii instituţiilor internaţionale de finanţare (Banca Mondială, BEI, Fondul European de Investiţii, IFC şi BERD) şi vor putea descoperi modul în care administraţia publică din întreaga regiune şi din Europa îi poate ajuta, fie că se află în căutarea unei finanţări, a unui nou loc de muncă, a noului co-fondator sau a investiţiei potrivite

Comenteaza