Conducerea Mechel Câmpia Turzii a motivat concedierile în masă. Vezi care sunt posturile vizate VIDEO

Conducerea Mechel Câmpia Turzii a motivat concedierile în masă. Vezi care sunt posturile vizate VIDEO
Conducerea Mechel a trimis un document către Sindicatul "Industria Sârmei" Câmpia Turzii prin care explică motivele programului de restructurare organizatorică şi de desfiinţare a 799 de posturi din diverse sectoare de activitate.

În contextul problemelor financiare cu care se confruntă, conducerea Mechel spune că reducerea cheltuielilor cu personalul de la finalul anului 2011 şi în primele trei luni ale anului 2012 nu s-a dovedit sufiecientă pentru menţinerea viabilităţii societăţii, impunându-se în consecinţă măsura de restructurare colectivă.

"Scăderea drastică a vânzărilor, creşterea preţurilor la materii prime, utilităţi şi materiale, lipsa lichidităţilor sau agravarea continuă a situaţiei societăţii prin menţinerea şi în prezent a conjuncturii nefavorabile în piaţa produselor de profil au obligat firma la finele anului 2011 să ia măsuri de "austeritate" şi anume: au fost suspendate majorările de salarii individuale, au fost suspendate primele, s-a interzis efectuarea de ore suplimentare, s-a lucrat în doar două schimburi, s-a redus programul de lucru pe lunile noiembrie 2011-martie 2012", se arată în document.

Concedierile colective sunt preconizate pentru lunile iunie-iulie 2012. Numărul total de posturi desfiinţate din cadrul combinatului Mechel Câmpia Turzii este de 799.

"La aplicarea efectivă a reducerii de personal, măsurile luate vor afecta în ordine: contractele de muncă ale persoanelor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi a celora care cumulează pensia cu salariul, contractele de muncă ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare pentru limita de vârstă sau pensionare anticipată. La luarea măsurii de concediere, se vor avea în primul rând în vedere criteriul competenţei profesionale şi prevederile contractului colectiv de muncă aplicabil", se mai arată în documentul citat.

Persoanele concediate urmează să beneficieze de ajutor de şomaj, acordarea indemnizaţiei de concediu de odihnă şi a primei de vacanţă, neplata echipamentului de lucru sau nereţinerea contravalorii pentru formării profesionale, cât şi acordarea a patru ore libere plătite pe zi sau la cererea salariatului, acordarea a 10 zile libere în perioada preavizului în vederea căutării unui alt loc de muncă.

Comenteaza