Cupa Speranţa. Turneu de fotbal caritabil la Cluj pentru a sprijini o tânără cu Lyme

Cupa Speranţa. Turneu de fotbal caritabil la Cluj pentru a sprijini o tânără cu Lyme
Circa 400 de copii cu vârste între 8-10 ani, mai exact 34 de echipe din NV Transilvaniei, vor participa în perioada 21-22 aprilie 2017, la turneul de fotbal caritabil Cupa Speranţa. Competiţia va avea loc la Baza Sportivă Jucu de Sus, iar donațiile venite din partea echipelor participante, alături de contribuție companiilor din Parcul TETAROM vor merge către Silvia, tânăra care suferă de boala Lyme.

"Academia Napoca a început un parteneriat cu primăria Jucu, dezvoltând un centru de copii și juniori în aria comunei Jucu. Primul proiect este Cupa Speranța la care vor lua parte și câteva grupe din cadrul comunei. Scopul acestui proiect este să promovăm fotbalul în comuna Jucu. Turneul are și un scop caritabil. Avem în comună o fată din localitatea Gădălin, care suferă de boală Lyme, dată de mușcătura de căpușă. Noi am încercat prin acțiunile noastre să mobilizăm și societățile comerciale din Parcul TETAROM pentru a ajuta această fată de la noi din comună", a declarat Mugurel Dan, președintele Academiei de Fotbal Napoca.

Coșmarul a început pentru Silvia în 2010, când a fost mușcată de o căpușă în timp ce se afla într-o excursie cu sora și prietenele ei. Era atunci studentă la Facultatea de Științe Politice din Cluj-Napoca. Niciun medic din România nu reușit sa-i pună tinerei un diagnostic până în prezent. Singurul diagnostic a fost oferit în Budapesta, la un cabinet privat: boala Lyme, transmisă prin mușcătură de căpușă.

Boala ei s-a agravat rapid. La început a slăbit 13 kilograme, avea dureri de musculatură și de încheieturi, vedea dublu. Au apărut apoi crizele de epilepsie și a fost internată cu encefalită varicoasă. După crizele de epilepsie, tânăra are nevoie de câteva zile bune pentru a-și reveni, timp în care nu poate nici măcar să-și miște mâinile. Mai mult, a trecut prin tulburări de personalitate, stări nervoase, iar pe parcurs a avut și semi paralizii pe partea stângă la început, iar apoi și pe dreapta.

Dintr-o persoană veselă, cu multe vise de împlinit, așa cum o descrie sora ei, Silvia a ajuns imobilizată la pat, fără a mai putea să mănânce sau să-și asigure igiena de una singură, și abia mai poate vorbi.

Singura speranță de a scăpa de acest coșmar este centrul neurologic din Viena, unde i s-ar asigura un consult și un tratament adecvat. Familia ei, însă, nu dispune de cei 30.000 de euro necesari pentru a beneficia de oportunitățile oferite la clinică.

Tânăra clujeancă face acum tratament pentru epilepsie, pentru întărirea organismului, pentru bătăile inimii, pentru relaxarea musculaturii, toate costând aproximativ 800 de lei pe lună. Pe lângă asta, Silvia mai merge de două-trei ori pe săptămână la ședințe de kinetoterapie. Mama Silviei nu mai poate lucra, deoarece trebuie să o ajute în permanență pe tânără, iar o mare parte din sprijinul financiar al familiei merge pe medicamente.

 

Comenteaza