Dacă ai putea sta la o cafea cu un polițist, ce l-ai întreba? O cafenea din Cluj îți oferă ocazia

Dacă ai putea sta la o cafea cu un polițist, ce l-ai întreba? O cafenea din Cluj îți oferă ocazia
| Foto: Diana Cîmpean

Doi polițiști intră într-o cafenea. Nu e începutul unui banc, ci al unei dimineți de marţi obişnuite pentru politiştii din Cluj-Napoca. 

Întâlnirile la cafea dintre poliţiştii Inspectortului Judeţean de Poliţie (IPJ) Cluj şi cetăţăni au loc în ficare marţi, începând cu ora 10.00, la cafeneaua Narcoffee de pe Bulevardul Eroilor. Iniţiativa este o premieră pentru Europa de Est.

Polițiștii nu vin pentru razie sau percheziții, ci pentru a fi mai aproape de cetățeni, pentru a le afla problemele și a le răspunde la curiozități. Proiectul este o premieră pentru România, fiind preluat de la polițiștii din SUA. Proiectul Coffee with a Cop (Cafea cu un polițist), care a luat naștere în 2011 în Hawthorne, California, este menit să aducă împreună polițiștii și membrii ai comunității pe care aceștia o deservesc, la o cană de cafea, pentru a discuta diverse probleme și pentru a învăța mai multe unul despre celălalt. În Europa, 3 țări au împrumutat conceptul americanilor și l-au pus în practică.

Astfel, Cluj-Napoca este primul oraș nu doar din România, ci din Europa de Est, unde oricine se poate așeza la masă cu un polițist, într-un cadru informal: la o cafea. Aşadar, marți, 20 noiembrie 2018, reporterii Ziua de Cluj și-au băut cafeaua alături de oamenii legii delegați la evenimentul “Cops & Narcos having coffee” și de clujenii interesați să îi cunoască.

O discuție despre bine și rău și tot ce e între

În uniformă, la cafea au fost prezenți purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj și un polițist de la Biroul Juridic Cluj. Discuțiile au fost multe și variate: de la proceduri și legi puse sub lupă, la dezbateri, povești și pățanii. Cetățenii au avut şansa să cunoască oamenii din spatele uniformei, iar clujeni şi-au găsit răspunsurile la vaeii nemulțumiri și dileme:

  • “De ce să crească numărul de penalizare de la 15 la 45 pentru suspendarea permisului, când noi avem cele mai multe accidente rutiere cu victime din Uniunea Europeană?”
  • “Ce părere aveți despre posibilitatea de împăcare între părți în cazurile de furt sau înșelăciune, cu recuperarea prejudiciului? Ce e de făcut cu cei care abuzează de această lege și comit la nesfârșit furturi, având ca urmare doar returnarea banilor?”
  • “Ce mai e de făcut după ce un bloc este construit ilegal, dar investitorul a vândut deja apartamentele? De ce se creează într-un cerc vicios fără ieșire, când apar situații de acest fel?”
  •  “Tu ce ai face dacă ai fi în situația asta?”

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările lansate chiar de către polițiști, care au rezultat în peste o oră și jumătate de discuții și schimburi de idei, presărate cu glume și râsete.

Întâi oameni, apoi polițiști

“Venim la acest eveniment ca să le arătăm oamenilor o față a poliției pe care nu o văd sau nu o conștientizează deseori - aceea de om. Dincolo de meserie suntem și noi oameni, cu bune și rele. În România este o atitudine de rezervare față de polițiști, puțini sunt cei care se opresc, în văzul lumii, să vorbească cu un polițist. Uniforma impune respect, care de cele mai multe ori este tradus în distanță”, explică unul dintre polițiști.

În acest cadru, însă, uniforma este primul lucru asupra căruia oamenii care intră în cafenea își aruncă privirea. Mulți, chair dacă sunt timizi și nu intră din prima în contact cu polițiștii, intervin pe parcursul discuției. Clujenii și-au făcut poze cu oamenii legii, au schimbat adrese de Facebook sau cărți de vizită, au creat conexiuni. Întâlnirea a luat sfârșit cu mulțumiri reciproce, strângeri de mână și zâmbete. 

Polițiștii vor fi prezenți, în fiecare marți, de la 10.00, la Narcoffee (Bulevardul Eroilor, nr. 49), cu o cafea în față și cu mintea deschisă.

Comenteaza