DESTIN TRAGIC. Adevăratul PISTRUIATU era ungur şi a trăit la Cluj

DESTIN TRAGIC. Adevăratul PISTRUIATU era ungur şi a trăit la Cluj
Vă mai amintiţi de celebrul personaj de film care împărţea afişe comuniste? La Cluj a trăit un asemenea tânăr, care a murit în împrejurări tragice.

La 15 ani poţi fi căpitan de vas, în opinia lui Jules Verne, sau tânăr luptător în ilegalitate, în viaţa reală. Tyukodi Antal, un copil clujean născut în 1921, este adevăratul Pistruiatu, însă unul care a sfârşit tragic. Tyukodi a împărţit manifeste, a fost torturat de Siguranţă şi a murit în chinuri. PROVINCIANEWS.RO vă prezintă povestea reală a tânărului comunist.

„În 1936, Tyukodi Antal avea 15 ani. În acel an, muncitorii de la Dermata, fabrica denumită ulterior Clujana, au organizat o grevă. Oamenii aveau revendicări salariale. Organizatorii au tipărit afişe la o tipografie clandestină. Tânărul trebuia să ducă afişele de la tipografie la organizatori. Sau a fost trădat sau acţiunea a fost prost organizată, rezultatul a fost că Siguranţa l-a prins şi l-a bătut aşa tare că i-a zdrobit rinichii", a explicat istoricul Lukacs Jozsef, autorul cunoscutei cărţi „Povestea oraşului-comoară, dedicată Clujului, care a găsit în notiţele sale câteva date cu privire la tânăr.

După bătaia cruntă, tânărul nu a mai rezistat prea mult. După câteva zile, el a murit, explică istoricul. Potrivit lui Lukacs Jozsef, tânărul „a făcut parte dintr-o mişcare muncitorească care funcţiona în ilegalitate". După instalarea comuniştilor la putere, între 1945-1947, „această poveste foarte tristă a fost exploatată din punct de vedere al propagandei comuniste", fără a putea fi stabilit dacă tânărul a fost membru de partid. Istoricul a explicat că „tradiţia" mişcărilor muncitoreşti datează de la sfârşitul secolului XIX.

Din punct de vedere artistic, statuia din cimitir este o operă de artă, realizată de artistul Puskas Şandor, foarte cunoscut în perioada respectivă şi care are lucrări şi în alte oraşe din ţară. Statuia tânărului este plasată în partea superioară a cimitirului central, în apropierea intrării dinspre Calea Turzii.

"Ştiţi povestea băiatului ăsta?", ne întreabă Rudolf, un domn în vârstă, care face monumente funerare. "A murit din cauza torturilor. Când a aflat Ceauşescu că acest copil era în ilegalitate de la 15 ani, a spus că el era comunist de la 12", a povestit bărbatul.

Deşi prea puţini clujeni ştiu cine a fost Tyukodi, există o stradă din cartierul clujean Gruia care poartă numele său.

Povestea „Pistruiatului"

Pistruiatul este un cunoscut personaj al filmului serial cu acelaşi nume regizat de Francisc Munteanu în 1973. Acţiunea se petrece într-un orăşel din provincie, unde membrii mişcării ilegaliste comuniste pregătesc „ziua eliberării". Pistruiatul (Costel Băloiu) - un tânăr simpatic, în vârstă de 14 ani, devine protagonistul evenimentelor, dirijate din umbră de prietenul său Andrei (Sergiu Nicolaescu).

Sergiu Nicolaescu a precizat pentru PROVINCIANEWS.RO că filmul este unul de ficţiune şi că în el se pot regăsi unele elemente din copilăria regizorului Francisc Munteanu. „Francisc Munteanu a fost un scriitor foarte talentat, foarte inspirat, genul de scriitor-scenarist. Nu a fost o poveste reală, cu siguranţă", a precizat Sergiu Nicolaescu. Filmările au fost realizate la Cluj şi în special la Oradea.

Comenteaza