Doi bloggeri clujeni se războiesc în tribunale cu doi realizatori de emisiune. "Ne-au furat ideile!"

Doi bloggeri clujeni se războiesc în tribunale cu doi realizatori de emisiune.
Doi bloggeri clujeni ajung în tribunal cu doi realizatori de televiziune şi radio, cunoscuţii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, pe care îi acuză că le-au furat ideile postate pe bloguri. Unul dintre ei a depus deja plângere penală, în vreme ce al doilea a cerut deocamdată Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) să constate plagiatul şi şi-a angajat deja doi avocaţi pentru proces.

Este vorba de Julius Constantinescu şi Radu "Groparu" Băzăvan. Fiecare dintre aceştia şi-a anunţat deja intenţia, în această dimineaţă, pe propriile bloguri - Constantinescu pe dailycotcodac.ro şi Băzăvan pe groparu.ro.

"Avocații mei au depus în această dimineață o plângere penală împotriva lui Mihai Morar, realizatorul emisiunii „Răi, da' buni" de la postul de televiziune Antena 2, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe", a scris Constantinescu pe blog. El spune că în urmă cu două zile Morar a prezentat un top al numelor amuzante din România, la emisiunea de televiziune, dar a pretins că acest top este întocmit de el însuși, cu ajutorul unui „prieten recenzor, care a făcut vreo două cartiere la recensământ". "Pe parcursul emisiunii s-a menționat în mai multe rânduri că este vorba de un „top făcut de Mihai Morar", a scris Constantinescu.

"În realitate, topul cu pricina a apărut pe blogul www.dailycotcodac.ro, al cărui proprietar sunt", a adăugat el, explicând că topul a fost publicat încă din luna februarie. "Apariția acestui material a fost semnalată masiv în presă, inclusiv la postul de televiziune Antena 1, unde a fost prezentat cu sursa „DailyCotcodac.ro". Prin urmare, este evident că Mihai Morar - pe care îl vom numi în continuare „făptuitorul" - a încălcat cu bună știință drepturile de autor asupra articolul cu pricina. De reținut că făptuitorul a indicat pozițiile din top întocmai cum au apărut pe Daily Cotcodac, fiind deasupra oricărui dubiu că este vorba de unul și același material", a adăugat el. Constantinescu subliniază că aceasta nu este prima astfel de faptă a lui Morar.

Constantinescu a absolvit facultatea de construcţii de la UTCN şi a fost ziarist, timp de cinci ani, la Cluj. Acum locuieşte la Bucureşti.

Şi bloggerul clujean Radu Băzăvan a depus deja, săptămâna trecută, o plângere la ORDA, căreia îi cere să constate că Buzdugan şi Morar au plagiat, în emisiunea lor de dimineaţa de la Radio Zu, o postare de pe blog. Este vorba de cea în care Băzăvan a făcut o presupusă listă a sloganelor judeţelor din România.

Băzăvan a angajat deja doi avocaţi, Cosmin şi Cristian Suciu, prin care a trimis o sesizare la ORDA şi câte o cerere de conciliere lui Morar şi lui Daniel Buzdugan, în care le cere să recunoască plagiatul şi să achite o despăgubire calculată la 3.000 de euro. "Am stabilit această sumă în funcţie de traficul blogului şi de audienţa radioului unde au dânşii emisiunea", a spus Cosmin Suciu pentru ziuadecj.ro. El spune că aşteaptă un răspuns din partea celor doi realizatori de televiziune până la sfârşitul lunii decembrie, după care, în funcţie de situaţie, se va adresa instanţei pentru a cere despăgubiri sau va formula o plângere penală, "pentru că plagiatul, în anumite condiţii, e furt".

Mihai Morar nu a putut fi contactat până la ora difuzării acestei ştiri. ziuadecj.ro a cerut o pozitie oficială a acestuia prin e-mail, care va fi adăugată acestei ştiri în momentul când va fi primită.

Comenteaza