Doi dintre patronii clubului Colectiv, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu

Doi dintre patronii clubului Colectiv, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Doi dintre patronii clubului Colectiv, Paul Gancea şi Costin Mincu, vor fi eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Bucureşti a decis definitiv, luni, să le înlocuiască măsurile preventive, în dosarul în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă.

Tribunalul Bucureşti a admis contestaţiile formulate de Paul Gancea şi Costin Mincu şi a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu.

Cei doi patroni ai clubului Colectiv au formulat contestaţia la Tribunalul Bucureşti după ce Judecătoria Sectorului 4 le-a respins, în 14 decembrie, cererile de înlocuire a măsurii preventive, ei fiind în arest preventiv din 3 noiembrie, în dosarul în care sunt acuzaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de ucidere din culpă în cazul incendiului din 30 octombrie, soldat cu 62 de morţi şi aproximativ o sută de răniţi.

Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă, Paul Gancea şi Costin Mincu urmând să plece la locuinţele lor după ce decizia instanţei va fi comunicată Arestului Poliţiei Capitalei.

Cel de-al treilea patron al clubului Colectiv, Alin Anastasescu, a formulat separat cerere de înlocuire a măsurii arestului preventiv, care va fi luată luni în discuţie la Judecătoria Sectorului 4.

Potrivit procurorilor PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane. Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Aproape 150 de răniţi au fost internaţi atunci în spitale din Capitală, iar 39 dintre aceştia au fost transferaţi în spitale din străinătate. Dintre persoanele internate, 35 au murit, 24 în ţară şi 11 în străinătate.

 

Comenteaza