765 de contaminări cu COVID-19 în rândul cadrelor sanitare. Sindicate: în 30 de zile ar putea fi infectați toți

765 de contaminări cu COVID-19 în rândul cadrelor sanitare. Sindicate: în 30 de zile ar putea fi infectați toți

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunță că, în momentul de față 765 de salariați din Sănătate sunt confirmați pozitiv cu noul coronvirus. La Cluj au fost înregistrate 3 cazuri.

Federația Solidaritatea Sanitară anunță că până astăzi, 06 aprilie 2020, de la începutul epidemiei un număr de 765 de salariați din sectorul sanitar au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 și s-au înregistrat două decese: o asistentă medicală angajată la SpitalulClinic Județean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta și o angajată personal auxiliar din Spitalul Militar de Urgență "Dr. Alexandru Popescu" din Focșani. Potrivit sindicaliștilor, un număr de 42 de unități sanitare și 7 servicii de ambulanță din 19 județe ale României au înregistrat cazuri pozitive în rândul angajaților.

"19% din totalul celor infectați sunt salariați din Sănătate. Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaților din sănătate infectați SARS-CoV-2 în ultima săptămână a fost de 22,7% (22,7% în plus față de ziua anterioară/zi; în data de 30 martie erau 215 salariați infectați). Dacă se va menține acest ritm atunci în 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate", atrage atenția Federația Solidaritatea Sanitară.

Federaţia cere măsuri urgente pentru aplatizarea curbei infectării, începând cu echipamente de protecţie şi testare:

1. Asigurarea echipamentelor individuale de protectie pentru toti salariatii, conformat normativelor (corectate cu solicitarile noastre).

2. Instituirea ca masura minima de protectie a salariatilor din sanatate a regulii: fiecare salariat trebuie sa poarte cel putin masca (minim chirurgicala) si manusi. Federatia "Solidaritatea Sanitara" solicita acest lucru in mod constant de aproape trei saptamani, demonstrand faptul ca procedura de rationalizarea a echipamentului individual de protectie (aprobata ulterior prin OMS 533/2020) este gresita. Desi oficialitatile discuta despre necesitatea ca toti cetatenii sa poarte o masca, acest lucru nu a fost introdus nici macar acum pentru toti salariatii din sanatate.

3. Toti salariatii din sanatate trebuie testati, ori de cate ori este nevoie, in urmatoarea ordine: (a) contactii (fara echipamentul complet de protectie) pacientilor COVID 19, simptomatici si asimptomatici; (b) salariatii care lucreaza in mod constant cu pacienti COVID 19 (testare regulata); (c) restul salariatilor din sanatate. Reamintim ca, desi solicitam acest lucru de doua saptamani, algoritmul de testare include si la ora actuala doar salariatii simptomatici si doar contactii directi (ratand contactii contactilor).

4. Testarea tuturor pacientilor. Pacientii asimptomatici reprezinta principala sursa de infectare a salariatilor din Sanatate.

5. Informarea si formarea salariatilor. Institutiile statului au esuat in a anticipa nevoia de pregatire si a satisface aceasta necesitate. Ele au ratat in primul rand recunoasterea problemei: faptul ca trebuie sa pregatim un numar mare de salariati pentru specializarea Boli Infectioase si procedurile de lucru specifice acestei specializari intr-un timp extrem de scurt. Obisnuinta de a lasa salariatii sa se ocupe singuri de propria formare (desi aceasta este o obligatie a angajatorului si a organismelor profesionale) a contribuit la situatia in care se afla acum salariatii.

6. Introducerea rapida, in toate spitalele, a unor proceduri standard, centrate pe precautiile specifice pandemiei COVID 19. Autoritatile centrale au ratat nivelul extrem de redus al initiativelor locale si necesitatea spitalelor de indrumare. Institutiile statului care ar fi putut interveni rapid cu rol de suport (ex. A.N.M.C.S.) nu au fost mobilizate.

7. Instituirea masurilor de protectie a muncii. Pentru a proteja cea mai importanta resursa a acestei luptei impotriva pandemiei COVID 19, respectiv salariatii din sanatate, autoritatile aveau/au obligatia sa demareze planurile de protectie a sanatatii si securitatii salariatilor.

Acestea trebuie sa includa: analiza riscurilor din punctul de vedere al protectiei muncii, protejarea salariatilor din grupele de risc, instructajul de protectia a muncii adecvat noilor conditii, crearea unor circuite corespunzatoare, crearea facilitatilor necesare (ex. camere de decontaminare, dusuri etc.).

8. Reinstituirea dialogului la nivel central si local. Lipsa dialogului este o caracteristica comuna a spitalelor cu numar mare de salariati infectati. Oamenii nu au reusit sa actioneze ca o echipa in fata pandemiei COVID 19 deoarece nu au fost chemati sa se pregateasca si sa lucreze ca o echipa. Neo-feudalismul ce caracterizeaza multe dintre unitatile publice a contribuit la generarea acestui dezastru. Absenta dialogului a caracterizat si desemnarea unitatilor suport, determinand in final demisia unora dintre salariati.

9. Utilizarea doar a spitalelor cu circuite adecvate. Solutia utilizarii spitalelor de tip mono-bloc (in special spitale judetene) ca unitati suport in lupta impotriva COVID 19 este gresita: acestora le lipsesc circuitele specifice tratarii unor pacienti cu un nivel de transmitere a infectiei extrem de ridicat.

Pot fi utilizate doar spitalele pavilionare, insa cu conditia ca acestora sa le fie construite rapid circuitele adecvate. Solutia cea mai eficienta credem ca o constituie construirea rapida, in fiecare regiune, a unor facilitati cu circuite dedicate, destinate tratarii pacientilor aflati in stare grava.

 

Comenteaza