Du-mă nene într-un oraș multicultural. Flashmob pentru plăcuțele multilingve GALERIE FOTO

Du-mă nene într-un oraș multicultural. Flashmob pentru plăcuțele multilingve GALERIE FOTO
Ferm convinse că e musai-muszáj să se monteze plăcuțe multilingve la intrările în oraș, 30 de persoane au înfruntat cu stoicism frigul tăios de afară și au făcut un nou flashmob în centrul orașului.

Zgribuliți, înfofoliți în geci de iarnă și cu fularele strâns înfășurate în jurul gâtului, membrii grupului de inițiativă Musai-Muszáj s-au strâns la ora 18:00 pe strada Petru Maior, s-au aliniat frumos pe marginea trotuarului și s-au transformat în autostopiști. 

Fiecare dintre ei era pregătit să pornească într-o călătorie spre alte meleaguri, spre orașe care au îmbrățișat deja controversatele plăcuțe trilingve care aprind spiritele clujenilor. Pentru a o dovedi, în mâinile înghețate țineau strâns foi cu numele destinației vizate. De la Brașov, Timișoara și Sibiu la Geneva, Praga, Bratislava și Bolzano, toate aceste locuri, fie că sunt din țară, fie că sunt din străinătate, au un element în comun: au amplasate indicatoare multilingve. 

"Scopul acțiunii este de a atrage atenția autorităților că Clujul este un oraș multicultural. Dorim să fie afișată denumirea localității în cel puțin trei limbi, limba română, maghiară și germană, dar și în toate celelalte limbi care reprezintă multiculturalitatea persoanelor care trăiesc în acest oraș", a declarat Deac Ferencz, unul dintre manifestanți.

Pentru a-și face auzite și, preferabil, ascultate doleanțele, membrii grupului au inițiat o foarte activă campanie de mobilizare a cetăţenilor, care sunt chemați să se alăture demersului de a convinge muncipalitatea locală să monteze mult-doritele plăcuțe.

În acest context, până acum au mai organizat un picnic în Piața Muzeului, o dezbatere cu avocați, jurnaliști și politicieni la Fabrica de Pensule, o ceremonie de tăiere a panglicii în lung în Piața Unirii și o lansare de baloane în culorile steagurilor din România și Ungaria în Piața Avram Iancu.

Tot în acest scop au lansat „Primăvara celor 1.000 de procese", prin care urmăresc ca până la data de 1 iunie să convingă cel puţin 1.000 de clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor multilingve la intrările orașului.

Toate aceste acţiuni civice vin în replica deciziei Curţii de Apel Cluj din 5 februarie, prin care Primăria Cluj-Napoca nu mai este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş. 

Comenteaza