Dubla doi! Rateu! De ce nu permite Aeroportul accesul CJ la pista de 50 mil. euro

Dubla doi! Rateu! De ce nu permite Aeroportul accesul CJ la pista de 50 mil. euro
O comisie a Consiliului Judeţean (CJ) a făcut, joi, o nouă încercare de a intra pe pista de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC), după ce miercuri nu a fost lăsată să intre la obiectiv. Nici de această dată nu au avut succes.

Aeroportul a comunicat în ce condiţii va asigura accesul la obiectivul de investiții pentru recepția finală a obiectivului.

"După cum s-a precizat în repetate rânduri, Aeroportul Internațional „Avram Iancu" Cluj asigură întreaga disponibilitate și cooperare pentru realizarea recepției finale la obiectivul de investiții „Pistă de decolare-aterizare 3500m - Etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente".

Conform precizărilor primite de la Consiliul Județean Cluj în data de 20 decembrie 2017, data efectuării recepției finale a obiectivului de investiții nu a fost stabilită, aceasta urmând să fie comunicată la o dată ulterioară. Astfel, nefiind întrunite condițiile prevăzute la art. 33 din HG nr. 343/2017 „recepția se consideră a fi începută la data la care comisia de recepție se întrunește și își începe activitatea potrivit prezentului regulament", orice acțiuni premergătoare datei de începere a recepției finale sunt în afara cadrului legal stabilit de HCJ nr. 343/2017 pentru recepțiile finale la lucrările de construcții.

Având în vedere cele menționate, Aeroportul va susține toate demersurile Comisiei de recepție finală stabilită prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean Cluj în măsura în care toate acțiunile acestei Comisii respectă cadrul legal în materie. Astfel, Aeroportul va asigura accesul la obiectivul de investiții de îndată ce vor fi îndeplinite condițiile legale privind recepția finală. Aceste aspecte au fost comunicate Consiliului Județean Cluj conform documentelor anexate prezentului comunicat de presă", arată conducerea aerogării din Cluj. 

Membrii comisiei de recepție din partea CJ Cluj au încheiat un proces verbal în care au consemnat ca nu li s-a permis vizita la pista de decolare-aterizare, după care au plecat de la aeroport.

Directorul adjunct al aeroportului, Iuliu Pop, a declarat ca vizita dorită de CJ Cluj excede cadrul legal în care se poate face recepția pistei pentru că nu sunt de față executantul şi proiectantul. Prin urmare, reprezentanţilor CJ Cluj nu li se permite accesul la pista de decolare-aterizare nici joi.

25625384_2075507819361297_1109960130_o

Amintim că, la Aeroportul Cluj au fost prezenţi, miercuri, mai mulţi directori din CJ Cluj, arhitectul şef şi secretarul județului, care au aşteptat să li se permită accesul pe pista de decolare-aterizare. Membrii comisiei de la CJ Cluj au purtat discuții cu câțiva reprezentanti ai Poliției Transporturi, după care au părăsit aeroportul.

"În situația în care comisia va fi din nou împiedicată să își îndeplinească atribuțiile legale CJ Cluj, în calitate de proprietar și de beneficiar al acestei investiții, va întreprinde demersurile legale care se impun, inclusiv cele reglementate de legislația penală, pentru a finaliza procedura de recepție.

Reamintim faptul că, pentru a fi respectată legislația în vigoare și pentru ca noua pistă de 2.100 m să fie legal folosită de către AIAIC, se impune să se realizeze recepția finală a acesteia și ulterior includerea în domeniul public al județului. De altfel, acest lucru a fost solicitat imperativ inclusiv de Curtea de Conturi.

Abia ulterior CJ va putea ca, prin hotărâre, să transmită regiei autonome AIAIC dreptul de administrare a acestui obiectiv asupra căruia aeroportul nu deține în prezent niciun titlu", comunica conducerea CJ Cluj. 

Conducerea aerogări clujene şi-a motivat gestul de a nu lăsa comisia CJ să intre la obiectiv astfel: "AIAIC asigură întreaga disponibilitate și cooperare pentru realizarea recepției finale la obiectivul de investiții „pistă de decolare-aterizare 3.500 m - etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente". Realizarea recepției finale a obiectivului a fost solicitată de către aeroport încă din data de 25 august 2017.

Cu privire la deplasarea comisiei pentru recepția finală în data de 20 decembrie 2017, la sediul AIAIC, în vederea derulării activităților specifice de recepție finală, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile obligatorii stabilite de HG nr. 343/2017, întrucât în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (2) din HG: „reprezentanții executantului și ai proiectantului participă, în mod obligatoriu, în calitate de invitați, la recepția finală".

La data de 20 decembrie, comisia de recepție finală stabilită prin dispoziția președintelui CJ nu a asigurat prezența tuturor persoanelor menționate de HG nr. 343/2017. Acest aspect a fost constatat și comunicat conform documentelor anexate prezentului comunicat de presă".

În 22 noiembrie, conducerea CJ a vizitat două obiective de investiţii: pista de decolare-aterizare şi o platformă de parcare a aeronavelor. Conducerea administraţiei judeţene spunea, la acea vreme, că pista nouă a aeroportului și platforma APRON 4, care i-au costat pe clujeni 50 de milioane de euro, prezintă degradări sau deteriorări inadmisibile încă din perioada de garanție. Mai multe detalii AICI. 

 

Comenteaza