Eclipsă totală de Lună, la sfârşitul săptămânii. Este cea mai lungă eclipsă totală din secolul XXI

Eclipsă totală de Lună, la sfârşitul săptămânii. Este cea mai lungă eclipsă totală din secolul XXI

Cel mai important fenomen astronomic din acest an, şi cea mai lungă eclipsă totală din secolul XXI se va produce în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 şi va fi vizibilă pe tot teritoriul țării.

Fenomenul se va produce în seara zilei de 27 iulie, începând cu ora 20:14, şi va continua până târziu în noapte. Eclipsa se va încheia în 28 iulie, ora 02:28, iar durata totalităţii va fi de 1 oră şi 42 de minute. Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul producându-se la ora 23:21.

Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din ţara noastră în astfel de condiţii a avut loc în 15 iunie 2011. Mai mult de atât, în 27 iulie 2018, planeta Marte se va afla aproape de Lună, distanţa unghiulară fiind de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, în aceeaşi noapte planeta Marte va fi la opoziţie.

Când o planetă se află la opoziţie poate fi observată în cele mai bune condiţii pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire şi diamentrul aparent maxim vizibil prin telescop. Observaţiile astronomice ale fenomenului vor fi posibile numai în cazul în care cerul va fi senin.

Comenteaza