Eurodeputații decid "soarta" orei de vară

Eurodeputații decid "soarta" orei de vară

Parlamentul European se va pronunţa, marţi, asupra propunerii de renunţare la schimbarea sezonieră a orei. 

Eurodeputaţii se vor pronunţa marţi asupra propunerii de renunţare la schimbarea sezonieră a orei începând cu 2021. Conform proiectului de rezoluţie, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Pe de altă parte, ţările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă îşi vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

În plus, eurodeputaţii vor ca statele membre să se coordoneze în aşa fel încât să nu existe un impact negativ asupra pieţei unice.

Ora de vară 2019. Când dăm ceasurile înainte

Românii vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, vom dormi mai puţin cu o oră. Astfel, ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar 31 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

 

Comenteaza