Fermierii, la Cluj: "Multinaţionalele ne cer reduceri cu până la 30% a preţului de livrare a laptelui"

Fermierii, la Cluj:
Reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România susţin că solicitările marilor procesatori către producători, în contextul scandalului legat de aflatoxină, determină reduceri substanţiale ale preţului de livrare, de până la 30%.

Preşedintele Federaţiei, Claudiu Frânc, a menţionat că apariţia aflatoxinei în lapte a fost influenţată de condiţiile meteo şi că limitele în care s-a încadrat nu a fost de natură să pericliteze sănătatea consumatorilor.

"Nu este fiesc să ajungem în situaţia să fim sunaţi de părinţi care să ne întrebe dacă este sigur pentru copii să consume lapte", a precizat Frânc.

Pe de altă parte el a precizat că unele multinaţionale au fost interesate în declanşarea scandalului, unul similar fiind generat şi în Serbia, unde operează, potrivit lui, două multinaţionale care sunt prezente şi în România.

Reprezentanţii Federaţiei au criticat pe de altă parte gestionarea scandalului de către autorităţi respectiv modul în care a fost reflectat în mass-media, care ar fi pus "paie pe foc".

Pe de altă parte, reprezentanţii fermierilor au arătat că procesatorii au solicitat recent reduceri de preţ fără precedent.

"Noi în general operăm cu două preţuri, unul de vară şi unul de iarnă, pentru că se merge pe considerentul că din primăvară posibilitatea de furajare este mai mare. În acest an cererea de preţ este însă exagerată. scăderea ajunge până la 30%. Ni se cere analiză de metale grele, scădere de preţ la proteină, la grăsime", a arătat Dorel Secară, vicepreşedintele Federaţiei amintite.

Marii fermieri livrează în prezent laptele la procesatori cu 1,30 - 1,40 lei / litru, iar cei mai mici cu 1 leu pe litru. "Scăderea aceasta ne-ar determina să coborîm sub o marjă de rentabilitate", a adăugat Secară.

UPDATE Conform reprezentanţilor Federaţiei Crescătorilor de Bovine, cererea ar fi venit din partea principalului procesator din zona Transilvaniei.

Etichete
Comenteaza