Festivalurile Clujului pun România pe harta lumii. "România, te iubesc!" a intrat în culisele evenimentelor VIDEO

Festivalurile Clujului pun România pe harta lumii.
Emisiunea "România, te iubesc!" a dedicat, duminică seara, un amplu reportaj festivalurilor din această vară, care au devenit cea mai grăitoare carte de vizită pentru ţara noastră, atrăgând zeci de mii de turişti străini. Cele mai multe au loc la Cluj.

Untold, Neversea şi Electric Castle sunt cele mai mari trei festivaluri din România. Împreună adună peste jumătate de milion de spectatori, zeci de mii de turişti străini. Două au loc la Cluj, unul este organizat de o echipă din capitala Transilvaniei. 

Untold este evenimentul pentru care vin cei mai mulți străini în România. DJ-ii au ajuns să își dorească să fie invitați. Bogdan Buta, Edi Chereji şi Bogdan Rădulescu sunt oamenii din spatele Untold și Neversea. "Reacţia participanţilor e incredibilă. La Armin e ceva incredibil să auzi zeci de mii de oameni cum îşi exprimă entuziasmul şi emoţiile deodată.

E ceva incredibil, inclusiv artiştii mari spun că e ceva", a declarat Buta. 8 din primii 10 DJ ai lumii au venit vara această în România. Oricare dintre ei cere peste 100.000 de dolari pentru o noapte de spectacol. Sumele sunt şi mai mari dacă vorbim de solişti faimoşi.

Bonţida, judeţul Cluj. Vară de vară, o comună cu 5.000 de locuitori se transformă pentru câteva zile într-o adevărată capitală a distracţiei. O moşie ridicată în secolul XV pentru baroni şi contese, capturată şi apoi incendiată de soldaţii nazişti în al doilea război mondial şi transformată în CAP de comunişti, apoi abandonată imediat după revoluţie, clădirea a fost adusă din nou la viaţă de un festival: Electric Castle.

Mihai Păun este omul din spatele Electric Castle. Are 40 de ani. A studiat matematică şi şi-a luat un doctorat în economie în Statele Unite, unde a şi lucrat pentru o divizie Standard and Poors. Analiza economii în curs de dezvoltare.

După ce s-a întors în România a creat un festival la fel de eclectic ca traseul său profesional. Rock, techno, minimal, piese de teatru, conferinţe cu oamenii zilei şi mâncare gătită de bucătari celebri - le găseşti pe toate în cele 22 de hectare de festival. "Festivalul e un debuşeu social. Vii la festival şi te ecranezi. Ieşi din zona a ta de day to day life şi ajungi într-un loc unde eşti complet scos din realitatea ta cotidiană". 

Nu doar festivalurile de muzică pun Clujul şi România pe harta lumii, ci şi TIFF. Festivalul Internaţional de Film Transilvania are un impact de 7,5 milioane de euro în Cluj. Anul acesta, cinefilii l-au putut întâlni în carne şi oase pe idolul câtorva generaţii - Alain Delon. Marile festivaluri au devenit afaceri de zeci de milioane de euro. De pe urma lor câştigă afacerile locale, în special hotelierii.

Mai jos, emisiunea "România, te iubesc!" integrală!

VEZI şi Untold conduce în topul afacerilor din entertainment-ul românesc. VEZI cifra de afaceri şi profitul din 2016

Comenteaza