Flashmob pentru buna vecinătate în centrul Clujului

Flashmob pentru buna vecinătate în centrul Clujului
Grupul de inițiativă civilă Musai-Muszáj invită clujenii să participe joi la un flashmob, organizat cu scopul de a consolida relaţiile dintre români şi maghiari.

 

Participanţii sunt aşteptaţi la ora 17:55 în Piaţa Unirii, de unde sunt îndemnaţi să îşi ia un număr de la o persoană cu portavoce. Mai apoi trebuie să aştepte să le fie strigat numele, moment în care vor merge în faţă şi le vor împărtăşi celorlalte persoane din piaţă ce aspecte ale culturii maghiare le place.

"Poți face acest lucru fie în limba română, fie în maghiară, fie în mai multe limbi. În cazul în care alegi numai o limbă, persoana cu portavoce va traduce spusele tale și în limba vecinului", au precizat organizatorii.

Flashmobul se termină în momentul în care toți cei care au dorit să-și exprime părerea au reușit să facă acest lucru. Înainte de plecare, clujenii sunt îndemnaţi să se prezinte unui participant care și-a exprimat părerea.

Până în prezent, grupul de iniţiativă a mai organizat un picnic în Piața Muzeului, o dezbatere cu avocați, jurnaliști și politicieni la Fabrica de Pensule, o ceremonie de tăiere a panglicii în lung în Piața Unirii, o lansare de baloane în culorile steagurilor din România și Ungaria în Piața Avram Iancu, un autostop pentru multiculturalitate şi o dezbatere publică pe tema multilingvismului.

Tot în acest scop s-a lansat „Primăvara celor 1.000 de procese", prin care urmăresc ca până la data de 1 iunie să convingă cel puţin 1.000 de clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor multilingve la intrările orașului.

Aceste acţiuni civice vin în replica deciziei Curţii de Apel Cluj din 5 februarie, prin care Primăria Cluj-Napoca nu mai este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş.

Comenteaza