Idei pentru Cluj. Grădini verticale

Idei pentru Cluj. Grădini verticale
Clujul betoanelor. O temă recurentă între nemulţumirile clujenilor. O soluţie salvatoare a fost înscrisă în cadrul programului de Bugetare participativă derulat de municipalitate şi care însumează fonduri de 2 milioane de euro. Şi anume, amenajarea de grădini verticale în special în centrul oraşului.

"În spaţiile publice din Cluj se preferă amenajările cu piatră (granit), iar verdeaţa este doar cu titlu de accent, un copac din loc în loc şi nişte jardiniere (dacă există). Propun crearea unor grădini verticale, după modelul Living Wall din Madrid pentru a aduce natura în spaţiile publice urbane. Primăria ar putea colabora cu Grădina Botanică pentru realizarea acestui proiect. Grădinile verticale au multiple beneficii: cost scăzut -maximizarea spaţiului: nu ocupă spaţiu în plan orizontal deci ar fi aceeaşi suprafaţă disponibilă pentru evenimente şi terase -plantele contribuie la curăţarea aerului şi scăderea temperaturii, un lucru important mai ales vara când aerul în oraş devine sufocant -spaţiile astfel activate devin mai plăcute din punct de vedere estetic", propune Diana Lupu pe platforma dedicată programului.

Un prim amplasament pentru acest proiect ar fi zidul cetăţii de pe Strada Potaissa. Buget estimativ: 30.000 de euro.

Proiectele clujenilor pot fi depuse până în 20 august 2017, iar cele care obțin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu 2018. Este primul proces de bugetare participativă online din România, prin care municipalitatea urmărește implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele orașului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au cel puțin 18 ani.

Amintim că Grădina Botanică „Alexandru Borza" din Cluj-Napoca caută să se reinventeze pentru a atrage cât mai mulţi turişti, iar primul pas este să-şi aleagă un nou logo. Patru variante sunt supuse votului publicului.

''Noul logo va fi ales de câtre voi, împreună cu comisia de specialitate formată din membrii Grădinii Botanice. Cum ne puteți ajuta? E simplu. Votați, în perioada 24-31 iulie, unul dintre cele patru logo-uri propuse de noi pentru noua identitate vizuală a Grădinii Botanice", se arată într-o postare pe Facebook.

Înfiinţată în anul 1920 şi deschisă oficial pentru public în 1925, Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca se întinde pe o suprafaţă de 14 ha, teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente.

Aici sunt cultivate 10.000 de categorii specifice, grupate, pentru o mai bună administrare, în mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic, complexul de sere şi sectorul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere - creat relativ recent pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor exprimate în repetate rânduri de către comunitate.

Grădina Botanică este vizitată anual de 150.000 de persoane.

 

Comenteaza