Înghesuială la Urgenţe. Bolnavii au umplut UPU, aparţinătorii sunt nemulţumiţi să aştepte ore întregi

Înghesuială la Urgenţe. Bolnavii au umplut UPU, aparţinătorii sunt nemulţumiţi să aştepte ore întregi
Înghesuială la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) Cluj, astăzi. Bolnavii au umplut sala de aşteptare şi zona de triaj iar aparţinătorii şi chiar bolnavii sunt nemulţumiţi că trebuie să aştepte cu orele pentru consult.

Dorel Voicu (54 ani) e printre cei care aşteptau astăzi la UPU pentru ca medicii să preia cazul tatălui său, de 81 de ani. "N-a mai putut să respire A fost paralizat, are şi un picior rupt iar după fractură nu a putut respira. Acum aşteptăm pentru investigaţii, probabil ne vor trimite la spitalul de boli profesionale", a spus el. "A fost foarte aglomerat azi. Numai cât am aşteptat au venit ambulanţe cu bolnavi care au intrat înainte, la un moment dat era coadă de ambulanţe până la poarta Urgenţelor", a spus el.

Florica Moldovan (56 ani) a venit şi ea cu fratele său la UPU, după ce acesta din urmă a acuzat dureri intercostale şi probleme de respiraţie. "O oră am aşteptat acasă să vină ambulanţa. Acum l-au preluat şi aşteptăm de două ore la consult", a spus ea.

Şi zona triajului era plină astăzi. Toate locurile erau ocupate şi multe persoane aşteptau în scaune cu rotile pentru a fi preluaţi de medicii specialişti. Sala de aşteptare, unde rămân aparţinătorii până după consult, era azi arhiplină.

"Aşa e o zi normală", spune doctorul specialist Alexandra Moţ. "Numărul de consultaţii e relativ crescut faţă de zilele normale, dinainte de Sărbători, dar nu cu mult. Sunt în jur de 150 de cazuri pe zi, dintre care urgenţe efective sunt aproximativ 80. Restul sunt consultaţii care pot fi amânate şi pentru perioada de după Sărbători", a spus ea.

Întrebată de ce jumătate dintre pacienţi nu constituie urgenţe medicale, dar apelează tot la UPU, Moţ spune că mulţi sunt "speriaţi" de simptome şi că mulţi evită să apeleze la medicul de familie. "Românii evită contactul cu medicii de familie, nu ştiu de ce", a explicat ea.

"Mulţi dintre pacienţii din aceste zile sunt şi persoane în vârstă, aduse din mediul rural, de rude care sunt libere în aceste zile şi cu un drum decis să le aducă la urgenţe ca să vadă care e problema", a adăugat doctorul.

Etichete
Comenteaza