Inspectoratul Şcolar condamnă decizia luată în cazul învăţătoarei de la Sigismund Toduţă. Se voia excluderea sa din învăţământ

Inspectoratul Şcolar condamnă decizia luată în cazul învăţătoarei de la Sigismund Toduţă. Se voia excluderea sa din învăţământ
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj dezaprobă ferm decizia Consiliului de Administrație al Liceului de Muzică Sigismund Toduță de a nu-i desface contractul de muncă învăţătoarei Monica Chiorean, înregistrată în timp ce a făcut un elev din clasa I nebun, tâmpit şi "jumătate de creier".

 

La scurt timp după ce directorii şcolii, Vasile Sândean-Ovadiuc și Tunde Kállay-Miklós, şi-au înaintat demisiile profund indignaţi de decizia ca învăţătoarea să fie sancţionată doar cu tăierea salariului cu 15% pe o durată de şase luni, reprezentanţii ISJ au condamnat, la rândul lor, hotărârea. 

"Conducerea ISJ Cluj regretă și dezaprobă ferm decizia Consiliului de Administrație al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță de a sancționa cadrul didactic sus-numit cu reducerea salariului pe o perioadă de șase luni și nu cu excluderea acestuia din învățământ, având în vedere gravitatea faptelor aduse în discuție", se arată într-un comunicat de presă. 

Potrivit reprezentanţilor inspectoratului, legislația în vigoare nu permite sub nicio formă implicarea acestuia în desfășurarea unei cercetări disciplinare la nivel intern și nici în ceea ce privește hotărârile de sancționare a unui cadru didactic, pe care le poate lua exclusiv Consiliul de Administrație, ca for decizional al unității de învățământ angajatoare.

Totodată, demisiile celor doi directori, general şi adjunct, sunt văzute ca un act de onoare. "În același timp, demisia directorilor unității apare, în acest context, ca un act de onoare într-o situație care s-a dovedit a fi fost gestionată deficitar la nivelul unității", se specifică în documentul citat.

Conducerea ISJ Cluj ţine să precizeze, totuşi, că aceste cazuri sunt unele izolate şi nu reflectă o situaţie general-valabilă la nivelul judeţului.  "Inspectoratul Școlar Județean Cluj își manifestă încă o dată public încrederea că astfel de evenimente care implică un cadru didactic sunt cazuri izolate la nivelul județului nostru și nu sunt în niciun caz reprezentative pentru calitatea corpului profesoral din județul Cluj", se mai arată.

Scandalul a pornit la începutul lunii aprilie, după ce tatăl unei eleve din clasa I a pus în ghiozdanul acesteia un reportofon, cu ajutorul căruia Monica Chiorean a fost înregistrată în timp ce înjura copiii.

Ulterior, părinţii elevei au decis să-şi mute fiica la o altă şcoală, după care au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a deschis o anchetă. În înregistrare, se aude cum învăţătoarea îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!". "Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai aude în înregistrare.

Faptele sale au adus reacţii dure din partea Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, care a denunțat comportamentul ei şi a cerut demiterea sa. Membrii CJE Cluj au susţinut că este inadmisibil ca învățământul românesc să se confrunte cu astfel de situaţii, iar drepturile elevilor să fie încălcate de către cadre didactice. În opinia lor, faptele comise de învăţătoarea de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" reprezintă un abuz care ar putea avea repercursiuni severe în dezvoltarea copiilor.

Mai mult, i-au îndeamnat pe părinții elevului vătămat să intenteze o plângere penală împotriva învățătoarei, sub acuzarea de abuz în serviciu, șantaj și hărțuire a minorului fără capacitate de exercițiu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj suspendarea din funcţie a Monicăi Chiorean.

În urma incidentului, ISJ Cluj a deschis o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul cadrelor didactice.

Comenteaza