Întrebarea zilei: Ai da Clujul pe București?

Întrebarea zilei: Ai da Clujul pe București?
Peste 15 la sută dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România, relevă Banca Mondială.

Vice.com a vorbit cu mai mulţi tineri despre plusurile şi minusurile celor două oraşe "magnet" ale României: Cluj-Napoca şi Bucureşti. 

Când a venit momentul să îmi fac planuri pentru facultate, pe lângă dificultatea pe care o ai la 18 ani când trebuie să te hotărăști ce meserie urmezi, responsabilitatea unei alte alegeri grele stătea pe umerii mei.

Sunt din Brașov și se punea, în primul rând, problema distanţei faţă de casă. A transportului, a costurilor legate de cazare şi trai, a oportunităţilor de carieră în viitor, a facultăţii în sine, a capacităţii mele de a mă adapta. Întrebarea care mă trezea tot mai des în mijlocul nopţii era: Bucureşti sau Cluj? După care creierul meu nedormit începea să construiască scenarii din frânturile de amintiri pe care le aveam cu cele două orașe. Îmi imaginam viaţa în forfota capitalei şi, în acelasi timp, într-un oraş de provinicie în care credeam că zilele trec mai greu.

Zâmbeam la gândul Bucureştiului romantic, cu străzi şi clădiri care mă transportau direct în la Belle Epoque, doar ca să fiu readusă brutal la realitate de sunetul claxoanelor, sirenelor, înjurăturilor şi mirosului de la Dristor, stimuli pe care mi-i aminteam vivid. Îmi plăcea şi ideea de calm a la Cluj, unde viata se desfăşoară mai încet, mai lent, ceea ce poate fi ideal. Însă nu şi în momentul în care chemi un instalator şi el te sună peste 24 de ore, cerându-şi scuze că nu a putut ajunge la timp.

Până la urmă, am ales Clujul. Se tot spune în ultima vreme că Clujul este un nou Bucureşti, că stă mult mai bine decât capitala la capitolul organizare şi eficiență în chestiunile administrative. De asemenea, faptul că este un oraş mare conferă Clujului un statut de dezvoltare asemănător celui al Bucureștiului.

După aproape patru ani de locuit în Clujul pe care l-am iubit, a reînceput să-mi încolţească în minte ideea unei schimbări de mediu. Am revenit cumva la gândurile care mă măcinau înainte să ajung aici.

Pentru a mă lămuri cum stau lucrurile, am cerut opinia câtorva clujeni, că să aflu dacă ei ar da sau nu Clujul pe Bucureşti.

VICE: Ca persoană care a trăit în ambele oraşe, ai remarcat diferenţe între clujeni şi bucureşteni? 

Luci: Din punctul de vedere al mentalităţii, oamenii în Bucureşti sunt mai închiși, pe când în Cluj sunt mai liberi. Bucureştiul este foarte aglomerat şi viaţa are un ritm mult mai rapid ca în Cluj; toată lumea este pe fugă şi mereu în grabă. Bucureştenii se stresează mai mult pentru ziua de mâine decât clujenii și nu-s așa uniți. Bine, poate şi din cauză că sunt mulţi provinciali.

Unde sunt oamenii mai sociabili? 

În Cluj. Oamenii sunt mult mai deschişi. Cred că-ți poţi face prieteni mult mai repede ca-n Bucureşti.

Diferenţe la capitolul preţuri, aglomeraţie?


Din punctul de vedere al muncii, în București sunt mult mai multe joburi, dar se poate întâmpla să îţi iei ţepe de la patroni. Regulile de circulaţie nu se prea respectă, e adevărat că nici în Cluj în totalitate, dar în București e la modul ăsta: treci pe orice culoare şi ai grijă să nu te calce. A, iar hainele și chiriile sunt mai scumpe ca-n Cluj.

Articolul integral AICI. 

 

Comenteaza