Istoricul Lechinţan: Să se schimbe inscripţia de pe statuia lui Matei Corvin, cu Mathias Kiraly!

Istoricul Lechinţan: Să se schimbe inscripţia de pe statuia lui Matei Corvin, cu Mathias Kiraly!
Istoricul clujean Vasile Lechinţan cere, dacă plăcuţa lui Nicolae Iorga nu va fi reinstalată pe statuia lui Matei Corvin, ca şi actuala inscripţie - "Matthias Rex" - să fie înlocuită cu "Mathias Kiraly", pentru că aceasta este cea originală.


">

Lechinţan spune că este insultat de declaraţia purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, care a declarat ieri pentru ziuadecj.ro că instituţia nu va monta plăcuţa, cel puţin deocamdată, şi că Primăria s-a consultat până acum cu mai mulţi istorici în acest sens.

"Mi se pare un afront extraordinar de inelegant adus unor mari creatori ai Clujului, care au propus, în memoriu, chiar un dialog pe această temă", spune Lechinţan. Afrontul ar fi adus de Primărie şi de Comisia Regională a Monumentelor Istorice, aceasta din urmă pentru că membrii acesteia s-ar fi pronunţat împotriva reamplasării plăcuţei. "Dacă CRMI impune restaurarea monumentului la forma iniţială, atunci să facă bine să dispună ştergerea inscripţiei de pe monument, Mathias Rex, pusă ulterior de români, şi să pună forma originală, Mathias Kiraly", adaugă acesta.

Plăcuţa pusă de Nicolae Iorga pe statuie - "Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită" - a fost demontată la începutul reabilitării grupului statuar şi nu a mai fost montată după recepţia lucrărilor. Un număr de şapte istorici, profesori şi academicieni clujeni, dar şi intelectuali din Iaşi, au semnat un memoriu prin care cereau Primăriei reamplasarea plăcuţei.

 

Comenteaza