Laborator inovativ, inaugurat la Universitatea Tehnică din Cluj

Laborator inovativ, inaugurat la Universitatea Tehnică din Cluj
Ministrul delegat pentru pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Cercetare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a inaugurat joi un laborator al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) dotat de o companie multinaţională.

Laboratorul face parte din programul Tech Institute derulat de Samsung la nivel mondial și este dedicat studenților și absolvenților din domeniul Tehnologiilor Mobile și Comunicații. Studenții vor beneficia de un laborator complet echipat cu monitoare All in One conectate la cloud și dedicate programării, tabletă interactivă cu multiple funcții, Smart TV și dispozitive mobile pentru testarea aplicațiilor mobile ce se vor dezvolta.

"În cadrul facultăţii noastre a fost dotat un laborator de vârf prin efortul exclusiv al firmei Samsung. Cu această dotare pe care o avem la dispoziţie, o să avem ocazia să facem o pregătire vocaţională pentru studenţi, adică ei să se familiarizeze efectiv cu lucrurile concrete din economia reală. În afară de chestiunea aceasta, dotarea acestui laborator va fi folosită în cadrul activităţilor curiculare şiextracuriculare pe care le facem noi cu studenţii.

Scopul este acela de a crea competenţă în domeniul digitizării educaţionale. Sigur că după primele experienţe pe care le vom avea, vom încerca şi noi în continuare să îmbunătăţim oferta de cursuri care pot fi furnizate studenţilor sub forma aceasta digitală." a declarat Dan Pitică, decan al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universităţii Tehnice Cluj.

În afară de dotarea cu aparatură, firma coreeană va dezvolta împreună cu profesorii de la UTCN un program de cursuri care vor fi oferite studenților ca și opționale, pe lângă curricula clasică, prin care aceștia să poată deprinde cunoștințele necesare dezvoltării de aplicații pentru mobile sau smart TV.

La UTCN mai există un laborator care este dotat la standarde similare, prin eforturile universităţii, în urma valorificării unor fonduri atrase prin proiecte din Universitate, dar ca şi specific acestea nu se suprapun decât tangenţial ca şi domeniu de aplicare. Celălalt laborator este situat într-o altă locaţie a Universităţii.

Ministrul Mihnea Costoiu a vorbit despre importanţa noului laborator din univesitatea clujeană şi a subliniat importanţa sprijinirii facultăţilor de către companii.

"Este extrem de important pentru învăţământul superior românesc să strângă relaţiile cu marile companii. E important să avem cât mai multe investiţii de acest tip în universităţile româneşti şi companii multinaţionale care să accepte să investească într-o universitate importantă la rândul ei în România, Universitatea Tehnică din Cluj, după ce anul trecut aceeaşi companie a făcut un prim experiment la universitatea din Bucureşti, ce au făcut aici este o replică a ceea ce s-a întâmplat anul trecut acolo, cu rezultate bune în continuare. Sunt convins că şi la Cluj rezultatele vor fi bune", a declarat Mihnea Costoiu, Ministru Delegat pentru Învățământul Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, prezent la Cluj 

Costoiu a vorbit la Cluj despre modul în care aceste colaborări între companii şi facultăţii reprezintă o șansă în plus pentru tinerii care urmează o facultate tehnică.

"E important să se consolideze relaţiile între universitate şi companii; e important atât pentru companie care poate să îşi dezvolte anumite aplicaţii, să folosească imaginaţia tinerilor şi să selecteze viitorii angajaţi din rândul studenţilor, dar şi pentru facultate care dezvoltă o infrastructură şi este, bineînţeles, foarte important pentru studenţi care beneficiază de dotări, de o tehnologie nouă, pentru că pot lucra cunoscând rigorile unei companii. Aşa cum spunea unul din studenţii de la Politehnica din Bucureşti, după un an de zile de muncă împreună cu profesori din universitate şi companii, studenţii au avut un an de experienţă pe piaţa forţei de muncă, ceea ce rezolvă şi problema ivită la sfârşitul cursurilor universitare când tinerilor le este solicittă experienţă în domeniu. Cu acest gen de colaborare se poate dobândi această experienţa necesară. Suntem într-o perioadă în care companiile solicită la nivelul Europei peste 900.000 de ingineri în domeniul industriei noi, o cifră uriaşă care este în creştere. Este important să consolidăm relaţiile cu aceste companii şi să îndrumăm cât mai mulţi tineri să urmeze ingineria pentru că au loc de muncă" a subliniat Costoiu.

Comenteaza