Legea Educaţiei, modificată: clasa a IX-a revine la liceu

Legea Educaţiei, modificată: clasa a IX-a revine la liceu
Articolul din Legea Educaţiei care prevedea clasa a IX-a la gimnaziu a fost modificat săptămâna trecută. Astfel, elevii care sunt acum în clasa a V-a vor studia clasa a IX-a la liceu.

O nouă modificare a fost făcută săptămâna trecută la Legea Educaţiei Naţionale aprobată de fostul Ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Astfel, actualul Ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a modificat actul normativ aşa încât clasa a IX-a va rămâne la liceu. Măsura fostului Ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, i-ar fi afectat pe elevii care se află acum în clasa a V-a, iar în 2016 ar fi studiat în clasa a IX-a.

„Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa 92 (privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării- n.red.) e problema clasei a IX-a. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare", a declarat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, citat de realitatea.net. Modificarea s-a făcut prin multe amendamente la Ordonanţa 92.

Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, este de părere că existenţa clasei a IX-a în cadrul ciclului gimnazial ar fi încurcat modul în care se desfăşoară sistemul educaţional. "Clasa a IX-a la gimnaziu ar fi trebuit introdusă din 2016. E bine că nu s-a mai făcut această trecere. Modificarea actului normative este un prim pas care trebuia făcut pentru că la şcolile generale din muncipii şi din oraşe ar fi fost problem cu spaţiul, iar în mediul rural am fi avut probleme cu resursa umană", a declarat Cuibus. Inspectorul şcolar general speră că reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor lua măsuri şi în ceea ce priveşte existenţa unei medii minime de intrare la liceu. "Cred că următorii paşi care ar trebui făcuţi sunt media cinci minimă pentru intrarea la liceu şi înfiinţarea claselor profesionale după clasa a VIII-a", mai spus Cuibus.

Conducerea Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) consideră oportună modificarea Legii Educaţiei Naţionale prin care clasa a IX-a va rămâne la liceu. "Este revenirea la normalitate pentru că, după consultări cu părinţii, profesorii şi elevii, toată lumea a fost de acord că clasa a IX-a trebuie să rămână la liceu" , a declarat Lucia Cojocaru, liderul SLIPC. Ea crede că măsura prin care clasa a IX-a ar fi fost introdusă în ciclul gimnazial nu ar fi făcut altceva decât să supraaglomereze şcolile care, oricum, au înfiinţat şi clasa pregătitoare în cadrul instituţiilor de învăţământ. "Ar fi fost o supraaglomerare în şcolile cu ciclu gimnazial, care au şi clase pregătitoare. Dacă ţinem cont de elevii din mediul rural, asta ar fi înseamnat să îi ţinem zece ani în acelaşi loc, fără să aibă apoi o posibilitate să se angajeze. I-am fi îngrădit", este de părere Lucia Cojocaru.

Totodată, Ministerul Educaţiei a eliminate evaluarea transdisciplinară la clasa a IX-a care ar fi fost impusă din 2016. Practic, elevii nu vor mai susţine două examene la matematică şi ştiinţe, respectiv o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului. În schimb, viitorii elevi de clasa a VIII-a din 2016 vor susţine o probă la informatică şi o limbă străină în cursul anului şcolar la care se adaugă matematica, limba română şi limba maternă. "Se tinde spre reintroducerea examenului de admitere la liceu în clasa a IX-a", a declarat Lucia Cojocaru, liderul SLIPC Cluj.

 

Etichete
Comenteaza