Liceul de Protectia Mediului ar putea fi comasat

Liceul de Protectia Mediului ar putea fi comasat
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj cauta solutii pentru Grupul Scolar de Protectia Mediului, a carui cladire a fost retrocedata Eparhiei Reformate

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj cauta solutii pentru scolile ale caror cladiri au fost retrocedate in ultimii ani bisericilor din judet sau unor persoane fizice. In Cluj, 38 de cladiri de scoli si gradinite, ultima fiind cladirea in care functioneaza Liceul de Protectia Mediului, au fost retrocedate, iar primaria Cluj-Napoca a fost nevoita sa plateasca in acest an chirii de peste un milion de lei pentru noua dintre aceste spatii.

Mai mult, 23 dintre aceste cladiri au fost revendicate de parohiile aflate in subordinea Episcopiei Reformate din Ardeal. Ultimul spatiu pentru care litigiul din instanta s-a incheiat cu sentinta definitiva in favoarea Eparhiei Reformate este cel in care functioneaza Grupul Scolar de Protectia Mediului. " In Consiliul de Administratie de dupa sarbatori vom analiza mai multe variante care privesc Liceul de Protectia Mediului. Una dintre variante ar fi sa il pastram in actuala locatie si sa platim cinci ani chirie, o alta varianta este sa il unim cu unul dintre liceele "Traian Vuia" sau "Anghel Saligny"", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul scolar general al ISJ Cluj. In Consiliul de Administratie se va lua in considerare solutia cea mai buna, care ar urma sa fie trimisa spre aprobare Primariei Cluj-Napoca. " O sa propunem solutia cea mai buna pe care apoi o sa o trimitem Primariei Cluj-Napoca care ar trebui sa o aprobe intr-o sedinta de Consiliu Local", a explicat Cuibus procedura.

Primaria Cluj-Napoca a platit chirii in valoare de peste un milion de lei in acest an pentru scolile ale caror cladiri au fost retrocedate fie catre biserici, fie catre persoane fizice. La nivel judetean, din cele 38 de cladiri de scoli revendicate sau retrocedate, cele mai multe, 23, au fost revendicate in natura de de Episcopia Reformata din Ardeal, conform unei situatii a ISJ Cluj. Pentru o parte dintre aceste cladiri care au fost retrocedate si in care functioneaza scoli sau gradinite, Primaria a platit pentru primele noua luni ale anului 2012 suma de 816.431 lei, iar la un calcul simplu, constatam ca in acest an conducerea orasului a platit, per total, suma de 1.087.572 lei

Astfel, Primăria Cluj-Napoca a plătit pentru clădirea Liceului Brassai Samuel aflată în proprietatea Episcopiei Unitariene suma de 75.000 de lei până la 30 septembrie 2012. Pentru aceeaşi perioadă de timp, Primăria a plătit o chirie de 40.758 lei Oficiului Provincial al Franciscanilor pentru clădirea Liceului Teoretic Apaczai Csere Janos de pe strada Victor Deleu. Pentru Liceul Teologic Unitarian Janos Zsigmond s-a plătit Episcopiei Unitariene suma de 186.390 de lei. Federaţia Comunităţilor Evreieşti a primit suma de 34.200 de lei chirie din partea Primăriei Cluj-Napoca pentru clădirea Şcolii de Muzică „Augustin Bena" de pe strada Horea şi o sumă de 41.900 de lei pentru spaţiul în care funcţionează grădiniţa „Cu parfum de tei". Totodată, s-a plătit o chirie în valoare de 170.274 lei pentru primele nouă luni ale anului Eparhiei Reformate din Ardeal pentru clădirea Liceului Teologic Reformat din Cluj. Chiria achitată până la sfârşitul lunii septembrie unei persoane fizice pentru sediul grădiniţei „Mica Sirenă" s-a ridicat la 91.646 de lei. Pentru cele trei clădiri în care funcţionează grădiniţa „Bambi" a fost plătită o chirie de 174.538 lei unei persoane fizice. De departe cea mai mică chirie plătită până în luna septembrie de Primărie pentru clădirea unei unităţi de învăţământ este cea pentru Grădiniţa Universităţii care funcţionează într-un imobil al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj. Aici, pe primele nouă luni ale anului, Primăria a plătit o chirie de 1.725 lei, echivalentul a 191 de lei lunar.
Situaţie clădiri de şcoli retrocedate sau revendicate la nivelul judeţului Cluj

Unitatea de învăţământ Situaţia juridică Organizaţia care revendică

1. Liceul de Protecţia Mediului revendicat Eparhia Reformată
2. Liceul „Apacsai Csere" (2 imobile) revendicat Episcopia Reformată din Ardeal
3. Grădiniţa „Rază de Soare" retrocedat persoană fizică
4. Şcoala din Ţaga retrocedat persoană fizică
5. Grădiniţa Cristorel retrocedat Parohia Reformată Cristorel
6. Şcoala din Buza retrocedat Parohia Reformată Buza
7. Şcoala nr.1 Dej retrocedat Parohia Romano-Catolică Dej
8. Liceul „Brassai Samuel" retrocedat Eparhia Unitariană
9. Grădiniţa „Mica Sirenă" (2 imobile) retrocedat persoană fizică
10. Grădiniţa „Lumea prichindeilor" retrocedat Parohia Reformată C.Turzii
11. Grădiniţa „Pinocchio" retrocedat persoană fizică C. Turzii
12. Liceul „Al. Papiu Ilarian" retrocedat Parohia Reformată Dej
13. Grădiniţa „Bambi" (2 imobile) retrocedat/revendicat Biserica Reformată Cluj-Napoca
14. Grădiniţa „Bambi" retrocedat persoană fizică
15. Grădiniţa „Mămăruţa" revendicat Eparhia Reformată din Ardeal
16. Şcoala „Eminescu"Dej retrocedat persoană fizică
17. Grădiniţa „Aşchiuţă" revendicat Biserica Reformată Cluj-Napoca
18. Liceul „Ana Ipătescu" Gherla retrocedat Biserica greco-catolică
19. Centrul pentru Educaţie Incluzivă retrocedat Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail
20.Şcoala Nr. 1 Gherla retrocedat Parohia Reformată Gherla
21. Şcoala Nr. 1 Gherla retrocedat Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla
22. Şcoala din Gârbău retrocedat Biserica Reformată Vistea
23. Şc. „Gh. Şincai" Floreşti retrocedat Biserica romano-catolică
24. Şc. „Gh. Şincai" Floreşti retrocedat Biserica greco-catolică
25. Grădiniţa „Neghinită" revendicat persoană fizică
26. Liceul Tehnologic Gherla retrocedat persoană fizică
27. Şcoala din Viişoara revendicat Parohia reformată Viişoara
28. Şcoala de muzică „A. Bena" retrocedat Comunitatea evreilor din Cluj-Napoca
29. Liceul „Bathory Istvan" (2 imobile) revendicat Arhiepiscopia romano-catolică
30. Liceul „Josika Miklos" revendicat Biserica Catolică Turda
31. Liceul „Josika Miklos"( 3 imobile) 1 retrocedat/2 revendicate Biserica Reformată Turda

 

Etichete
Comenteaza