Maraton cu bicicleta de lemn

Maraton cu bicicleta de lemn
Un clujean a apărut la Maratonul ciclist din Făget cu o bicicletă inedită.

Czirjak Sandor a reușit să-i impresioneze pe participanții la maratonul de duminică din Făget cu bicicleta din lemn pe care a construit-o chiar el. Acesta are 70 de ani și este pensionar, dar unul cu mâini dibace.

I-a venit ideea să construiască această bicicletă în urma unui pariu: „a avut loc un pariu cu un prieten de-al meu din Budapesta că o să construiesc o bicicletă din lemn în Cluj și o să mă duc cu ea până în Budapesta. Pariul a fost făcut pe o bere", a spus acesta. A câştigat pariul, evident.

Bicicleta din lemn a fost înregistrată și în Cartea Recodurilor. Este alcătuită în totalitate din lemn, singurele componente de altă natură sunt cauciucul pentru roată și pluta pentru șa.

Nu s-a mulţumit doar cu o asemenea biciletă, ci a făcut patru: două pentru nepoatele lui și două biciclete mari. „Acuma dacă mai fac trei are toată familia biciclete din lemn", a declarat Sandor.

Pasiunea pentru lemn o are de la tatăl și frații lui, care se ocupă și ei cu lemnul. Acesta are un loc deosebit unde prelucrează lemnul: acasă, în bucătărie.

Pe lângă această pasiune, se vede că Czirjak Sandor are spirit de inventator. A realizat o copie după biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii din Cluj-Napoca la scara 1:100, din peste 30.000 de bucăți: „dacă faci o fotografie iese exact ca originalul. Mulți au venit și s-au păcălit ca asta-i poza originală."

Mihai Cistelican

Comenteaza