Mărturii fotografice de la Revoluție. Interviuri și imagini în premieră

Mărturii fotografice de la Revoluție. Interviuri și imagini în premieră

Filmului documentar "Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989" și un album care cuprinde majoritatea fotografiilor realizate în decembrie 1989 la Cluj au fost prezentate, marți, publicului.

Vizionarea filmului documentar "Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989" a avut loc marți, la Cinematograful Mărăști. Filmul face parte dintr-un demers de reconstrucție vizuală a istoriei locale prin intermediul imaginilor imortalizate de fotografii prezenți la evenimentele din decembrie 1989 din Cluj-Napoca, la realizarea căruia lectorul universitar Rareș Beuran, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj, a colaborat cu profesioniști media și cu studenți și doctoranzi.

După încă doi ani de muncă în condiții de pandemie, versiunea filmului din 2019 a fost dezvoltată cu noi interviuri și fotografii care au fost prezentate în premieră după 32 de ani de la Revoluție.

De asemenea, tot marți a fost prezentată publicului ediția semnal a Albumului de fotografie "Cluj, Decembrie `89 / Cluj, December `89 / Kolozsvár, ’89. december" -  o ediție e-book editată în limbile română, engleză și maghiară care include majoritatea fotografiilor realizate în decembrie 1989 la Cluj. Autorii fotografiilor din album sunt Adorjáni László, Septimiu Bizo, Dan Bodea, Mircea Căucean, Cristian Costea, Victor Cutcan, Essig József, Feleki Károly, Ovidiu Guran, Kovács Andrei, Kántor László, Vasile Luca, Peter Mercea, Eugen Moritz, George Mureşan, Radu Mureşan, Mariana Olt, Rohonyi D. Iván, Răzvan Rotta, Remus Rusu, Vas Géza şi Rareş Beuran. Albumul cuprinde peste 250 de fotografii, dintre care 70 sunt inedite.

Evenimentul a fost urmat de un dialog pe tema memoriei vizuale a Revoluției din Decembrie1989 de la Cluj-Napoca, la care au luat parte fotografi și invitați ai organizatorilor. 

Comenteaza