Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore de anumiţi angajaţi. Reguli impuse la serviciu

Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore de anumiţi angajaţi. Reguli impuse la serviciu

Masca va deveni un accesoriu şi mai des întâlnit. Toată lumea va avea obligaţia de a purta mască la serviciu, în transportul în comun sau la supermarket.

Din 15 mai, purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Proiectul de lege privind măsurile din timpul stării de alertă prevede şi că angajaţii care lucrează cu publicul trebuie să-şi schimbe masca la cel mult 4 ore. 

”Obligaţia de a purta în permanenţă masca ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura măşti pentru aceştia, precum şi soluţii de dezinfecţie a mainilor in zona de acces in incinta”, se arată în art.4 (3) din propunerea Guvernului. 

Se supun acestei reguli, angajaţii care lucrează în companiile cu obiect de activitate:

a) vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;

b) activitatea desfăşurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este intrerupta comunicarea cu restul complexului;

c) activitatea desfăşurata de catre magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curaţătorii de haine, centrele de ingrijire personala, precum vanzarea produselor si serviciilor de optica medicala.

Doar instituţiile şi autoritatile publice, dar şi toţi operatorii economici, au obligaţia de a face triajul epidemiologic la venirea la serviciu. Referirea nu vizează sectorul privat.

De afltel, angajatorii atât din sistemul public cât şi din privat, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi pot decala programul de lucru, pentru a se evita aglomeraţia la locul de muncă. Prevederea este doar o recomandare, nu o obligaţie. 

Într-un răspuns la o întrebare pusă de jurnalistul George Buhnici, legată de posibilitatea de a întâlni o persoană în metrou care nu are mască şi „strănută”, ministrul de Interne Marcel Vela a spus că cel care observă acest lucru poate suna la 112. 

George Buhnici: „Dacă vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască şi strănutând? Poate face o glumă proastă sau poate fi infectat. Ce facem noi în momentul acela?“

Vela: „În momentul acela sunaţi la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, daca nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi“, a afirmat ministrul de Interne.

Etichete
Comenteaza