Ministerul de Interne, despre incidentul aerian de la Cluj. "Motorul elicopterului a fost oprit controlat"

Ministerul de Interne, despre incidentul aerian de la Cluj. "Motorul elicopterului a fost oprit controlat"

Inspectoratul General de Aviație (IGA) susține că piloții elicopterului au dat dovadă de profesionalism la Cluj oprind controlat un motor, fără să se pronunțe asupra cauzelor incidentului.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

IGA al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a venit cu precizări referitoare la cazul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la Punctul de Operare Aeriană (POA) Jibou, care a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) Cluj.

"Astăzi, 12.01.2020, echipajul elicopterului a preluat de la Zalău un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către AIAIC.

După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulantă SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către POA Jibou. După aproximativ 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor. Facem precizarea că elicopterul este unul bimotor.

Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe AIAIC, a declarat, conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatea pentru aterizarea cu un sigur motor. Înainte de aterizarea pe aeroport, elicopterul a efectuat un zbor în proximitatea aeroportului cu scopul de consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță.

Piloții IGA-MAI au dat dovadă de profesionalism, acționând conform procedurilor în vigoare, elicopterul aterizând în siguranță pe AIAIC la ora 15:22. În continuare, elicopterul va rămâne la AIAIC. O echipă tehnică din IGA urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt. La nivelul IGA se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident".

VEZI La un pas de tragedie

Elicopterul SMURD de 5,5 milioane de euro care deservește de anul trecut Regiunea Nord-Vest a României a fost repartizat de MAI la Jibou, deși inițial trebuia să aibă baza la Cluj-Napoca, fiindcă zona de acoperire a acestuia se suprapunea cu cea de la Târgu-Mureș. 

Totuși, activitățile medicale la care intervine noul elicopter sunt coordonate de medici ai Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca. În 2019, Ministerul Sănătății a achiziționat trei elicoptere pentru SMURD. Celelalte au fost distribuite în Constanța și în Galați.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza