Ministrul Varga anunţă epurări masive la Direcţia Silvică Cluj

Ministrul Varga anunţă epurări masive la Direcţia Silvică Cluj
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a declarat astăzi la Cluj că Direcţia Silvică a judeţului a fost condusă cu iresponsabilitate timp de mai mulţi ani şi a acuzat în mod direct şi fosta conducere, respectiv pe Ioan Morar, care în prezent ocupă funcţia de director de investiţii a Direcţiei Silvice Cluj.

Totodată, ministrul Varga a vorbit despre epurări masive care vor avea loc în sistem având în vedere că, furturile şi tăierile ilegale se produc în baza unei complicităţi ce porneşte de la pădurari şi până la şefii de ocoale silvice şi districte şi implică chiar şi poliţişti.

Lucia Varga a mai avut o serie de discuţii cu Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, pentru a se derula o serie de controale şi în cadrul Inspectoratului de Poliţie Cluj, pentru a se vedea dacă poliţiştii sunt impliaţi în acest sistem mafiot. În urma unui audit care s-a făcut în cursul lunii mai s-a constatat, că pe raza judeţului Cluj, 15 persoane angajate la Direcţia Silvică se fac vinovate de mari nereguli în ceea ce priveşte administrarea fondului forestier, urmând să înceapă demersurile pentru concedierea acestora şi sesizarea procurorilor.

„Urmăresc cu mare atenţie ce se întâmplă la Cluj. Astăzi ne vom referi strict la ocoalele silvice aparţinând Direcţiei Silvice Cluj, cu promisiunea că în două săptămâni vă voi face şi o informare cu privire la controalele pe care le facem la ocoalele private din Cluj, unde sunt, de asemena, probleme. După cum ştiţi, am trimis aici, împreună cu Regia Pădurilor din Bucureşti, un audit care să verifice modul în care, din punct de vedere administrativ, au fost gestionate pădurile de pe raza judeţului Cluj. Constatăm tăieri ilegale, de cele mai multe ori vinovaţi de aceste tăieri au fost doar pădurarii, iar cei care îi conduceau pe aceşti pădurari, şi mă refer aici la şefii de districte, de la şefii de ocoale silvice la şefii de direcţii, de cele mai multe ori n-au păţit nimic sau în cel mai rău caz nu mai sunt directori, ci ba lucrează la Investiţii, coordonând fondurile, ba la diverse alte compartimente din cadrul Direcţiei Silvice. Să fim serioşi, pădurarii nu puteau fi parte a acestui furt de lemn fără şefii lor", a declarat ministrul Varga, referindu-se la Ioan Morar, dar şi la foştii directori, adjunctul Alin Ciucă şi ex-directorul economic Alina Buta.

Ministrul Lucia Varga a subliniat că probleme grave există la nivelul Direcţiei Silvice Cluj de „trei, patru, chiar cinci ani". În continuare, Varga a dat exemple de pădurari care au fost prinşi cu mari nereguli în urma auditului. „La Ocolul Silvic Beliș, șeful de Ocol, Viorel Matiș și fostul șef de Ocol, Traian Dobrea, sunt vinovați de tăierea ilegală a 2.227 de metri cubi de lemn, cu un prejudiciu de 370.000 de lei. La Ocolul Silvic Someșul Rece, șeful de ocol, Vasile Vesa, are un minus de 4.533 de metri cubi de masă lemnoasă, prejudiciu de 1.040.000 de lei. Mai avem și ocolul silvic Huedin, șef Vasile Vușcan, și Ocolul Silvic Turda, Marian Moldovan, dar și Vasile Lup, fostul șef de Ocol, care au favorizat furtul de lemn. Dacă vorbim de domnul Vasile Vesa, de la Someșul Rece, pot să vă dau detalii și despre pădurarii, titularii de canton, care au fost vinovați de tăierea ilegală: domnul Ioan Bâlc, Nicolae Toader, Gavriel Toader, Simion Safta, Voicu Tomoş, Valentin Mariș, Violin Mariș. De la Ocolul Silvic Someșul Rece: Traian Bâlc și Ardelean Roșu. Pentru ocoalele silvice Huedin și Turda verificările continuă", a detaliat ministrul.
Cu privire la cele 15 persoane acuzate de gestionare frauduloasă a pădurilor din Cluj, ministrul a spus că aceştia vor fi daţi afară şi li se vor face denunţuri penale.

Practic, ministrul Lucia Varga anunţă epurări de amploare în cadrul Direcţiei Silvice Cluj şi a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, iar în locul celor corupţi promite că va aduce oameni tineri, pe care îi va motiva cu stimulente. "Atunci când am spus că vom face ordine în pădurile din România, chiar am vorbit serios", a precizat Varga.

 

Citeşte şi După Mariş a venit rândul lui Morar de la Direcţia Silvică. Dosar penal pentru luare de mită

Ministrul Lucia Varga: "Codul silvic va fi modificat in mod radical". Clujul, în topul judeţelor cu defrişări necontrolate

Hoţ de lemne, la un pas de a fi prins de ministrul Lucia Varga

Comenteaza