Muzeu al locomotivelor la Cluj. Există peste 20 de exponate, cele mai vechi din 1908

Muzeu al locomotivelor la Cluj. Există peste 20 de exponate, cele mai vechi din 1908

Clujulul va avea un Muzeu al Locomotivelor, lângă Dej, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de înființare a acestui Centru Muzeal al Locomotivelor. Inițiatorul legii este deputatul PSD de Dej Cornel Itu. 

"Prin această lege se înfiinţează, în judeţul Cluj, municipiul Dej, comuna Cuzdrioara, "Centrul Muzeal al Locomotivelor (...) structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei şi tehnicii feroviare, de importanţă naţională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române, aflat în structura Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor. Activitatea Centrului Muzeal este finanţată din bugetul CENAFER. Centrul Muzeal este condus de către un expert coordonator, desemnat prin concurs organizat de către CENAFER", se arată în legea promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Centrul Muzeal are ca principale obiective: restaurarea, conservarea şi expunerea vehiculelor feroviare, cât şi a altor instalaţii sau subansamble folosite în sistemul feroviar românesc, organizarea de evenimente, editarea şi publicarea de materiale documentare, atragerea, cu titlu de donaţie, şi achiziţionarea de noi materiale, exponate şi documente de importanţă care privesc trecutul feroviar românesc, cercetarea istorică, documentarea pe teren şi realizarea de studii privind istoria şi cultura feroviară din România, organizarea şi derularea de programe de şcolarizare şi perfecţionare profesională.

Colecţie unică cu peste 20 de exponate, creată în urmă cu 23 de ani 

Amintim că, peste 20 de locomotive cu aburi şi electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România, au fost recondiţionate şi revopsite în culorile lor iniţiale şi sunt în stare perfecta de funcţionare. Toate se află în Depoul Dej, la 60 de km de Cluj, situat în satul Cuzdioara.

Conform Descoperă.ro, muzeul a fost creat în urmă cu 23 de ani de o mână de ceferişti din Dej care s-au zbătut să aducă noi exponate pe care le-au recondiţionat în speranţa că numărul celor care vor veni să le vadă va creşte de la an la an. Muzeul în aer liber găzduieşte 22 de piese. Prima piesă, adusă în 1992 şi reecondiţionată, este locomotiva 150.105, construită în 1955, care face parte dintr-un lot de 282 de locomotive, fabricate integral în România de către Uzinele Reşiţa şi Uzinele Malaxa (devenite ulterior Uzinele 23 August) între anii 1946 şi 1960.

Mai multe detalii despre locomotivele expuse la Dej AICI! 

În prezent, muzeul nu este vizitat de cel mult 200 de turişti pe ani, cei mai mulţi straini, cu toate că intrarea este gratuită, arată iniţiatorul legii Muzeului Locomotivelor, Cornel Itu în expunerea de motive: „Conservarea exponatelor este făcută prin grija și dăruirea domnului Florin Nan, însă acest spațiu cu potențial turistic și cultural nu are statut juridic, nu beneficiază de o minimă finanțare din partea statului român, drept urmare riscă să se degradeze și să cadă în uitare”, a arătat Itu în expunerea de motive. „Promovarea obiectivului se face doar prin bunăvoința unor voluntari, situație de neacceptat dacă luăm în considerare valoarea istorică a exponatelor”.

Muzeu al locomotivelor la Cluj. Există peste 20 de exponate, cele mai vechi din 1908

"Ferrari"-ul locomotivelor cu abur, expus în Gara Cluj-Napoca

O locomotivă cu abur din anii '50 este expusă, începând din 2013, pe platoul din Gara Cluj-Napoca. Modelul este considerat un "Ferrari" al locomotivelor cu abur, deoarece are o viteză cu 30 de km/h mai mare decât celelalte. Mai multe detalii AICI! 

Comenteaza