Noapte albă la Grădina Botanică, în cadrul festivalului Colours of Cluj

Noapte albă la Grădina Botanică, în cadrul festivalului Colours of Cluj
Tururi ghidate şi momente muzicale, poetice, de teatru şi dans în 3 august la Grădina Botanică. Vizitatorii vor putea asista la un recital unic, creat special pentru festival: arii de operă şi poeme din textele trupei Semnal M.

Prima ediţie a festivalului Colours of Cluj, care are loc în primele patru zile din august, propune un eveniment inedit adresat celor care iubesc arta şi natura: „Noapte albă la Grădina Botanică".

Sâmbătă de la 19:00 până la miezul nopţii vizitatorii vor avea ocazia să afle mai multe despre frumuseţile naturii şi să asiste la momente muzicale, poetice, de teatru şi dans, printre care un recital unic, creat special cu această ocazie. Evenimentul începe la 19:00 cu tururi ghidate de specialişti ai Grădinii, care vor prezenta speciile rare adăpostite de acest spaţiu special, urmate, de la 21:00, de spectacolele de pe scena amenajată în Câmpia Transilvană, spre care traseul va fi marcat. Spectacolele includ un concert de pian, vioară şi violoncel, aduse de trioul Mira Gavriş (pian) - Radu Dunca (vioară) - Vilhelm András (violoncel).

Concertului instrumental îi va urma, de la 22:00, un recitat creat special pentru această ocazie de către mezzosoprana clujeană Iulia Merca, cea mai bună solistă a anului la Gala Operelor Naţionale. Momentul va cuprinde, într-o alăturare inedită, un recital de arii de operă (F. Schubert, J. Offenbach, T. Brediceanu, G. F. Haendel, W. A. Mozart, L. Delibes) şi de poeme din textele trupei Semnal M, scrise de Iuliu Merca şi István Boldijar. Recitalul îi va avea ca invitaţi pe soprana Simona Băltog şi trioul Mira Gavriş - Radu Dunca - Vilhelm András.

„Noaptea albă" se va încheia cu spectacolul de teatru-dans "This is my body. Come into my mind", la 23:00. Acesta e regizat de Alexandra Felseghi, iar protagoniste sunt Diana Buluga şi Raluca Lupan. Este un spectacol creat de compania Create.Act.Enjoy, formată de tineri absolvenţi ai şcolii clujene de teatru şi film, o producţie ce a participat la numeroase festivaluri din ţară şi străinătate, ajungând până în India.

Accesul la eveniment costă 5 lei - biletul de intrare la grădina botanică. Studenţii şi angajaţii Universităţii „Babeş-Bolyai" au acces gratuit, iar copiii, elevii şi studenţii altor universităţi beneficiază de 50% reducere.

Festivalul este organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană şi Asociaţia SHIFT - Transilvania Art Group, fiind susţinut şi finanţat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi al Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj. Printre partenerii instituționali se numără și Visit Cluj și Centrul de cultură urbană Casino, iar festivalul susține candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Mezzosoprana Iulia Merca a urmat cursurile de canto ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Gheorghe Roşu. În prezent este studentă a sopranelor Niculina Mirea şi Diane Soveiro din New York, solistă la Opera Naţională Română din Cluj şi asistent universitar în cadrul academiei. Finalistă a Opera-Festival and Competition with Mezzo (Szeged, 2009), a cântat pe scene din SUA, Japonia, China, Elveţia, Italia, Ungaria şi Austria şi a participat la Gala Unesco-Unicef din 2003, de la Veneţia. Palmaresul său competiţional include premiile I şi II la Olimpiada Naţională de Muzică - Secţiunea canto (1998 şi 1999), Marele premiu la Concursul Liceului de Muzică Hariclea Darclée (Brăila, 1999) şi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée (Brăila, 2003). Anul acesta a primit premiul pentru cea mai bună solistă din ţară la Gala Operelor Naţionale.

Soprana Simona Băltog şi-a perfecţionat arta interpretativă la academia clujeană, unde a absolvit studiile universitare şi postuniversitare. A urmat cursul de master în 2012, cu interpretarea rolului Gilda din opera „Rigoletto" de G. Verdi. În acelaşi an a câştigat premiul special al juriului la concursul „Ion Dacian" la Teatrul de Operetă Bucureşti. În urmă cu doi ani a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj în premiera naţională la "Sunetul muzicii", de R. Rodgers, unde a interpretat rolul Liesl, iar din acest an este colaboratoarea instituţiei pentru rolul Gretel din spectacolul „Haensel şi Gretel", de H. Humperdink.

Pianista Mira Natalia Gavriş a absolvit Academia de Muzică în 2010, la clasa Adriana Bera. Palmaresul ei cuprinde o bogată activitate concertistică (atât recitaluri instrumentale şi concerte cu orchestra, cât şi recitaluri camerale şi de acompaniament, în ţară şi străinătate) şi premii la concursul naţionale şi internaţionale, printre care: Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică şi Coregrafie (2006, Arad), Premiul II şi premiul special oferit de Fundaţia Sigismund Toduţă la Concursul Internaţional de Interpretare (2008, Deva), Premiul I la Concursul de interpretare Marţian Negrea (2009, Ploieşti), premiul pentru pianist-acompaniator la Concursul de Lied „F. Weiss" (2009, Cluj-Napoca).

Violonistul Radu Dunca a absolvit Academia de Muzică sub îndrumarea profesorului Nicuşor Silaghi. A câştigat distincţii şi premii la concursuri de specialitate, printre care Premiul I la Olimpiada Naţională de Vioară în perioada 2002-2009. Recitalurile solo şi orchestrele filarmonicilor din mai multe oraşe ale ţării l-au adus pe scena principalelor festivaluri româneşti, iar afirmarea în repertoriul cameral a venit cu bursa în cadrul celebrului festival de muzică de cameră SoNoRo. Din 2007 este membru al Orchestrei Naţionale de Tineret, condusă de Cristian Mandeal, din 2010 face parte şi din orchestra „Notes & Ties", iar de anul trecut face parte din colectivul Orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj.

Violoncelistul András Vilhelem este absolvent al academiei clujene, sub îndrumarea lui Vasile Jucan („Cvartetul transilvan"). A fost distins cu premii I la concursurile naţionale de la Miercurea Ciuc, Reghin, Odorheiul Secuiesc şi la Concursul Internaţional de interpretare George Georgescu (Tulcea). Este membru al cvartetului The Mood, câştigător al celei de-a XIX-a ediţii a Concursului Mozart. Din 2011 este artist instrumentist al Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare.

Create.Act.Enjoy a luat naştere în 2011 şi urmăreşte să contribuie activ la definirea culturii independente din România. A reuşit să producă mai multe spectacole de teatru, una dintre producţii fiind invitată să reprezinte România la Festivalul Internaţional de Teatru din Kerala, India (2013). Compania a iniţiat în septembrie 2012 primul proiect la nivel local de terapie prin artă, care a sporit interesul cadrelor medicale pentru această metodă.

Comenteaza