Noi revolte la Câmpia Turzii

Noi revolte la Câmpia Turzii
Aproximativ 150 de foşti angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii au protestat ieri, din nou, în faţa fabricii.

Oamenii sunt disperaţi pentru că nu şi-au primit cele trei salarii compensatorii stipulate în Contractul Colectiv de Muncă, dar şi pentru că nu ştiu ce vor face în continuare, mai ales că nu au alte posibilităţi de angajare în Câmpia Turzii. Ei le-au cerut ajutorul guvernanţilor şi, totodată, au scandat lozinci precum "Hoţii! Hoţii!", "Ruşine, ruşine să vă fie!", "Unde e guvernul?" sau „Noi murim de foame şi guvernul doarme!".

Încă de la primele ore ale dimineţii, foştii angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii s-au adunat în faţa fabricii cu pancarte pe care şi-au scris nemulţumirile. Astfel, protestatarii au cerut să li se plătească cele trei salarii compensatorii stipulate în Contractul Colectiv de Muncă, dar şi ca reprezentanţii Guvernului să ia măsuri astfel încât să le poată oferi locuri de muncă. „Mechel, groparul metalurgiei româneşti", „O dorinţă avem şi noi: Daţi-ne fabrica înapoi!", „Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci!", „Noi murim de foame şi guvernul doarme", au fost doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele purtate de protestatari. „Ne cerem drepturile, salariile. Vrem să ne primim banii. Ruşii au spus că ne vor plăti salariile compensatorii până în 15 martie. Acum noi nu îi credem pentru că ne-au mai minţit", este de părere Sorin Hegheş, unul dintre foştii angajaţi ai Mechel. El crede că o soluţie pentru foştii angajaţi de la Mechel este ca aceştia să fie ajutaţi de Guvern. „Vrem să ne ajute şi Guvernul. Ne trebuie locuri de muncă. Vrem să pună sechestru pe fabrică şi secţiile funcţionale să reia producţia", a mai spus Hegheş. Şi Tudor Bubau crede că Guvernul ar trebui să se implice pentru crearea de noi locuri de muncă în zonă. „ Cerem salariile compensatorii pentru cei 720 de angajaţi disponibilizaţi în ianuarie şi ne trebuie locuri de muncă. Guvernul a vândut combinatul, Guvernul să ne rezolve! Ne trebuie locuri de muncă pentru că Câmpia Turzii este un oraş mort. Dacă nu ne dau banii, protestăm în fiecare zi până ne primim salariile", a spus bărbatul. Alţi doi foşti angajaţi, soţ şi soţie, s-au plâns de greutăţile pe care le întâmpină ca urmare a disponibilizărilor de la Mechel. „ Eu şi soţul meu ne-am pierdut servicul. Avem doi copii şi ne descurcăm foarte greu. Mai nimica nu le punem pe masă. Trăim foarte rău pentru că nu am primim şomajul. Efectiv, nu ştim ce să facem. Protestăm şi pentru că vrem să avem locuri de muncă pentru că salariile compensatorii nu ne vor ajunge decât pentru câteva luni", au povestit cei doi.

Foştii angajaţi de la Mechel au mai protestat şi săptămâna trecută nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile compensatorii şi tichetele de masă. După proteste, joi după-amiază, noua conducere de la Mechel a avut o întâlnire cu prefectul Gheorghe Vuşcan şi cu Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, iar în timpul întâlnirii reprezentanţii noii conduceri au spus că „se caută soluţii până în 15 martie pentru plata salariilor compensatorii". Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

 

Comenteaza