Elevi pasionaţi de robotică din Dej proiectează și donează viziere pentru cadrele medicale

Elevi pasionaţi de robotică din Dej proiectează și donează viziere pentru cadrele medicale
| Foto: someseanul.ro

Echipa de robotică VECTRON a Colegiului Național “Andrei Mureșanu” Dej, club constituit din 21 de elevi pe care îi leagă pasiunea și devotamentul pentru științele din domeniul STEM, se alătură cadrelor medicale din prima linie în lupta împotriva COVID-19.

În această perioadă dificilă membri echipei de robotică au dorit mai mult ca niciodată să ofere o mână de ajutor întregii comunități și astfel a luat naștere proiectul “Doar împreună vom învinge“. Acesta constă în proiectarea și donarea vizierelor destinate cadrelor medicale și instituțiilor, care în această perioadă se expun riscului prezentat de Covid-19.

Încă de la început am fost conștienți de faptul că numai muncind împreună vom reuși să trecem peste acest obstacol. Am reușit să ne facem auziți prin dorința de a ne oferi suportul tuturor persoanelor aflate în nevoie. A avut loc şi o campanie de strângere de fonduri, au declarat reprezentanții clubului de robotică.

Atât prin suportul oferit de sponsori, cât și prin donațiile unor persoane generoase, elevii au reușit să strângă suma de 6700 de lei în contul Fundației „Andrei Mureșanu”. Cu ajutorul acestei sume au achiziționat o imprimantă 3D nouă și totodată au reparat-o pe cea veche.

De asemenea, pentru a spori producția vizierelor clubului i-au fostdonate încă două imprimante 3D funcționale. În momentul de față cele 4 imprimante lucrează non-stop, producând aproximativ 36 de viziere pe zi.

Muncelean Răzvan, liderul echipei, a conceput EarGuards (apărători pentru urechi) pentru comoditatea purtării măștilor chirurgicale, au mai notat tinerii roboticieni.

În plus, tot liderul echipei a abordat ideea unor măști cu filtru HEPA de 3 ori mai eficiente decât cele obișnuite. După câteva zile de proiectare în programul CAD, primul prototip a fost realizat cu succes și trimis domnului doctor Sorin Restea pentru a fi testat, eficiența acestuia fiind confirmată. În prezent elevii s-auadresat Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru a ne fi confirmată calitatea produsului.

Răzvan Muncelean lucrează la un prototip reprezentând dozatoare de dezinfectant cu senzori de proximitate, iar în urma realizării mai multor exemplare acestea vor fi donate instituțiilor aflate în nevoie, scrie Someşeanul.ro.

Comenteaza