O viperă extrem de periculoasă a fost semnalată în Feleacu

O viperă extrem de periculoasă a fost semnalată în Feleacu

Un localnic din Casele Micești, comuna Feleacu a semnalat miercuri prezența unei vipere Berus în apropierea casei sale.

”Am găsit-o sub cabana vecinilor”, a spus Valentin Coman, clujeanul care a dat peste șarpe, într-o postare pe pagina personală de facebook.

Reacțiile internauților nu au întârziat să apară. Cineva spunea că există o zonă, în pădurea Merez, care coboară de la casele Micești spre lacul Micești, unde au mai fost semnalate astfel de exemplare și cu ani în urmă. Mai mult, localnicii știu acest lucru și ocolesc zona deși în pădurea respectivă cresc foarte multe ciuperci și există frăguțe din belșug.

Un alt comentariu spune că în zonă a existat un crescător de vipere, dar care ulterior a renunțat la afacere și ar fi eliberat șerpii în natură.

Potrivit Wikipedia, Vipera Berus este activă în timpul zilei și numai în zilele extrem de călduroase își continuă activitatea în amurg. Dimineața și seara, caută locurile însorite pentru a se încălzi la soare. Temperatura optimă a corpului viperei este între 30 și 33 de grade Celsius. Este deosebit de activă în zilele calde și umede, fiind însă sensibilă la vânt. Dacă se simte amenințată se ascunde sub pietre sau diferite plante. Atacă mușcând fulgerător, animalele mari sau omul numai când se simte amenințată.

Doza letală minimă sub piele la vipera Berus este de 6,45 mg./kg masă corporală. În cazul unei mușcături intravenoase doza letală este de numai 0,55 mg./kg masă corporală. Aceasta înseamnă că un om în greutate de 75 de kg. ar fi în pericol de moarte la o doză de 483,75 mg, cea ce ar însemna să fie mușcat de cel puțin cinci vipere. Cu toate că vipera berus este de 2-3 ori mai veninos ca șarpele cu clopoței (Crotalus adamanteus), nu este atât de periculos din cauza rezervorului mic cu venin (10 – 18 mg), mușcătura lui însă putând deveni gravă la copii și la persoane în vârstă.

În cazul în care ați fost mușcat de o viperp Berus, trebuie să știți că locul cu pricina va devini albastră și se va umfla după circa o oră. Datorită acțiunii neurotoxicului apar semne de asfixie și insuficiență cardiacă, și mai pot apărea chiar paralizii.

De asemenea, este bine să știm ce trebuie să facem în cazul în care am fost mușcați de viperă sau suntem nevoiți să acordăm primul ajutor în astfel de cazuri.

Dacă eşti muşcat de viperă, trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin.

Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.

Poziţionaţi victima într-o poziţie culcată, cu capul şi bustul puţin ridicate şi locul muşcăturii poziţionat sub nivelul inimii.
Activitatea fizică trebuie să fie cât mai redusă cu putinţă, pentru a putea avea un puls cât mai scăzut.

Se va curăţa rana cu apă şi săpun sau cu şerveţele antiseptice din trusa de prim ajutor. Se vor elimina orice bijuterii sau alte elemente strânse pe corp (curele, bretele), pentru că în caz de reacţii adverse la venin, cum ar fi umflături de tip şoc anafilactic, hainele şi accesoriile vor pune probleme serioase la îndepărtare.

Se asigură confortul termic şi, dacă este posibil, se administrează oxigen. Monitorizeaza semnelor vitale ale victimei se va face în permanenţă.

Comenteaza