Oficialii Marii Britanii şi cei ai UE au început negocierile pentru Brexit

Oficialii Marii Britanii şi cei ai UE au început negocierile pentru Brexit
Negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit, luni, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit, iar ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale.

"Am avut un început bun luna trecută, dar acum vrem să pătrundem în substanţa acestui subiect. Pentru noi, acum este extrem de important să obţinem un progres. Este timpul să trecem la lucru şi să avem negocieri de succes", a declarat David Davis, ministrul britanic pentru Brexit.

Davis a fost întâmpinat la sediul Comisiei Europene din Bruxelles de către negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier.

"Acum vom ajunge în profunzimea subiectului, la esenţa acestuia. Trebuie să examinăm şi să comparăm cele două poziţii pentru a obţine un progres", a spus Barnier.

Negociatorul UE pentru Brexit a precizat că va oferi detalii suplimentare despre negocieri abia în cursul zilei de joi.

Liderii UE vor să reducă la minimum problemele economice şi sociale produse de Brexit, având în vedere că Marea Britanie, a doua cea mai mare economie, se desprinde de Blocul comunitar după patru decenii.

Grupurile de lucru din partea Marii Britanii şi a UE se vor concentra pe trei domenii cheie: drepturile cetăţenilor, cererea UE ca Marea Britanie să plătească aproximativ 60 de miliarde de euro pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare, situaţia mărfurile britanice pe pieţele UE după Brexit.

David Davis a descris oferta făcută de Marea Britanie luna trecută privind drepturile cetăţenilor drept "corectă şi serioasă". Dar Michel Barnier a respins-o, susţinând că nu îndeplineşte cerinţa UE ca toţi cei trei milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie să-şi păstreze drepturile existente şi să poată apela la instanţele UE pentru a obţine aceste drepturi după Brexit.

Un al patrulea set de discuţii, care vor fi conduse de către adjuncţii lui Davis şi Barnier, Oliver Robbins şi Sabine Weyand, se vor concentra pe rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE, la sud.

Negociatorul-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a amintit că negocierile privind Brexit trebuie încheiate până la 30 martie 2019, iar UE "nu va susţine extinderea acestui termen, pentru că ar necesita organizarea de alegeri europene în Marea Britanie în 2019, un fapt de neconceput".

 

Comenteaza