"Omorâți din ură și salvați din iubire". Din 2016, România va prelua conducerea Alianței Internaționale de Comemorare a Holocaustului

Reporterul special ZIUA de CLUJ Sorin Grecu a participat la Ziua Națională a Victimelor Holocaustului din Ungaria.

Sala de festivități a sinagogii din incinta Centrului Memorial al Holocaustului din Budapesta a fost arhiplină, iar momentele ce s-au derulat cu această ocazie, cea de cinstire a victimelor Holocaustului din Ungaria, cu adevărat emoționante. Alături de urmașii victimelor lagărelor de concentrare naziste și a celor câțiva supraviețuitori prezenți, la comemorare au participat, ca invitați de onoare, Excelențele lor Colleen Bell, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Budapesta și Ilan Mor, ambasadorul Israelului în Ungaria, iar, din partea guvernului maghiar, secretarii de stat Szabolcs Ferenc Takács și Csaba Latorcai. La eveniment a fost prezent ambasadorul României la Budapesta, Alexandru Victor Micula.

Grație admirabilului cercetător al Holocaustului, profesorul György Haraszti, președintele Fundației Publice a Holocaustului municipiul nostru a fost reprezentat la această comemorare internațională de către profesorul Marius Bucur, prodecanul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș Bolyai", lectorul Tamás Lonhart, de la aceeași facultate și Dezső Adorjáni, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din România. Din rândul supraviețuitorilor Holocaustului, a făcut de senzație prezența lui Shlomo Graber, în vârstă de 89 de ani, născut în Ucraina Transcarpatică și stabilit după război în Elveția. Despre acesta - lucru rar întâlnit, se poate spune că are o biografie de erou de film: a fost deportat de două ori, odată în Galiția, în 1941, când a avut loc primul măcel al evreilor și a doua oară la Auschwitz, în 1944. Culmea, după toate suferințele îndurate, acesta era cât pe ce să fie deportat și a treia oară, după eliberarea din lagăr, în Rusia, de către sovietici.

România, președinta IHRA, din 2016

Înainte de începutul evenimentului, profesorul György Haraszti a declarat, în exclusivitate pentru Ziua de Cluj: „Institutul nostru este singurul care organizează în Ungaria activități legate de Holocaust, iar numele său oficial este Fundația Publică pentru Comemorarea Holocaustului și, pe parcursul unui an avem mai multe evenimente de comemorare a Holocaustulu, de anvegură internațională, cum e și acesta de față. Noi, cei de aici punem un foarte mare accent pe legăturile dintre România și Ungaria, dar și cu restul lumii. Ne ocupăm în special cu documentarea numelor victimelor Holocaustului din Ungaria, inclusiv din Ardealul de Nord, iar în acest moment avem pe panourile de marmură peste 160.000 de nume. și astăzi adăugăm alte 1.500." La rândul său, secretarul de stat Szabolcs Takacs ne-a declarat că Ungaria a sprijinit candidatura României pentru președinția I.H.R.A. (n.r. - Alianța Internațională a Comemorării Holocaustului) astfel că începând cu anul viitor, România va prelua conducerea acestui organism. Intervine în discuție profesorul Haraszti: „De aceea, nici nu e de mirare acestă prezență semnificativă, clujeană la comemorare internațională, deoarece Universitatea „Babeș Bolyai" colaborează strâns cu noi în cercetarea fenomenului."

Candele pentru cei dispăruți

În cuvântul său, doamna Colleen Bell, ambasdorul Statelor Unite în Ungaria a salutat inițiativa organizatorilor, arătând că „acest efort de a povesti onest și deschis despre aceste tragedii nu trebuie să se oprească", iar Ilan Mor, ambasadorul Israelului a felicitat autoritățile maghiare că și-au asumat genocidul petrecut în urmă cu peste șaptezeci de ani, avertizîndu-i, în același timp pe xenofobi că „Israelul nu va mai fi tăcut, pentru că am văzut Răul și trebuie să fim vigilenți." Profesorii universitari clujeni Marius Bucur și Tamas Lonhart au vorbit, în prelegerea lor, despre responsabilitatea pe care o poartă cei care au fost indiferenți odinioară față de acest fenomen, contribuind prin pasivitatea lor la creșterea amplorii sale - până la proporțiile , cunoscute, din istorie. Un moment cu totul emoționant a fost, de asemenea, oficierea unei rugăciuni cadiș, în curtea Muzeului, de către rabinul Totha Peter Joel, prilej cu care supraviețuitorii, urmașii lor și participanții la comemorare au aprins candele în fața zidului de marmură, pe care este inscripționat numele martirilor, punând totodată, la bază, și fotografiile rudelor dispărute . În continuare, a impresionat din nou audiența, până la lacrimi, Shlomo Graber, cu tulburătoarea poveste a vieții sale, despre care Ilan Mor, ambasadorul Israelului sublinia că, în ciuda vârstei înaintate e atât de viu și de prezent printre noi încât „refuză să devină Istorie". Finalul evenimentului a aparținut elevilor muzicieni de la Scoala Evreiască Lauder, cu un reușit program muzical.

Ne despărțim de pasionații cercetători de la Muzeul Holocaustului din Budapesta, amintindu-ne crezul profesorului Haraszti, referitor la călăi și deopotrivă la cei ce s-au străduit cu toată puterea să-i salveze pe evrei: „Aceștia au fost omorâți din ură și au fost salvați din iubire..."

 

Comenteaza