Operaţie la Cluj, a doua oară în lume, pentru a salva o fetiţă de şase ani

Operaţie la Cluj, a doua oară în lume, pentru a salva o fetiţă de şase ani
Un copil din Ialomiţa a primit un fragment de rinichi de la mama sa în cadrul unei intervenţii efectuate pentru a doua oară în lume la Institutul de Transplant din Cluj.

Premiera mondială a acestui tip de intervenţie a fost realizată tot de profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj în urmă cu cinci ani la un copil de doar doi ani.

Profesorul Mihai Lucan a realizat ieri, pentru a doua oară în lume, un transplant de rinichi segmentat de la o mamă la fetiţa ei de şase ani, care suferă de insuficienţă renală. „E o situaţie disperată, nu are altă şansă. Fără această operaţie mai are doar un an de trăit. S-a încercat hemodializa de şase ori şi nu s-a reuşit. Ficatul fetiţei nu merge bine, iar inima funcţionează la 33% din capacitate. Copilul este foarte mic, foarte fragil. Are şase ani, dar arată de patru. Mama are 54 de kilograme şi 1,65 metri înălţime", a declarat Mihai Lucan, care a adăugat că având în vedere starea de sănătate a fetiţei, operaţia este una grea şi riscantă.

Practic, medicii vor lua un rinichi de la mamă pe care îl vor secţiona la microscop astfel încât să se potrivească dimensiunilor şi corpului copilului. Operaţia este cu atât mai dificilă cu cât diferenţa între vasele de sânge ale rinichilor mamei şi cele ale copilului este de 10 ori mai mare. "Este vorba de un copil de şase ani care are insuficienţă renală decompensată şi care o duce foarte greu cu metodele de subtuţie ale funcţiei renale pe care le avem la îndemână. Copilul ne-a fost trimis de la Bucureşti de conferenţiarul Chiriac Ababei, de la Spitalul Fundeni, ca ultim resort pentru că această operaţie în care rinichiul mamei este redus dimensiunile la care sistemul cardiovascular al copilului îl poate pune în funcţiune se face numai la noi. Operaţia e foarte grea şi riscantă", a explicat Mihai Lucan.

El a adăugat că medicii vor secţiona rinichiul mamei astfel încât acesta să poată fi folosit apoi de fetiţă. "Noi nu avem voie să intrăm în operaţie dacă nu avem 60% şanse, dar aceste şanse le pune chirurgul. Operaţia pune probleme din punctul de vedere al diferenţelor de dimensiuni între vasele de sânge ale copilului şi cele ale rinichiului de la mamă. Vasele de sânge de la rinichiul mamei sunt de 10 ori mai mari decât cele ale copilului", a spus Lucan.

Simona Bălan, de 29 de ani, din judeţul Ialomiţa, aştepta, ieri, emoţionată operaţia fetiţei sale într-o rezervă de spital. Cu ochii înlăcrimaţi, femeia a povestit reporterilor ZIUA de CLUJ calvarul prin care a trecut din clipa în care a aflat că fiica sa suferă de o afecţiune care poate duce la deces. Maria Bălan a fost diagnosticată cu insuficieţă renală decompensată la cinci ani. "Copilul meu tuşea la început. A avut o gripă cu tuse, am tratat-o, însă tusea a revenit. Am mers apoi la un medic care mi-a zis că are o alergie şi am tratat-o pentru asta", a povestit Simona Bălan.

Ea şi-a dus fiica în mai multe spitale timp de câteva luni până când a ajuns în capitală, unde fata a fost diagnosticată corect. "La Bucureşti, medicul care s-a ocupat de fetiţă mi-a zis că starea copilului meu nu e gravă, e extrem de gravă şi să mă aştept la ce e mai rău. Mă bucur că am ajuns până aici să îmi donez rinichiul ca să îmi fac copilul sănătos", a spus, printre lacrimi, Simona Bălan.

Femeia şi-a pus toate speranţele în operaţia efectuată la ICUTR. "Sper că după operaţia asta, copilul meu va fi sănătos, aşa cum era înainte. De când am aflat că fetiţa mea va face dializă, mi-am spus că nu o să o las toată viaţa pe dializă şi îi voi face transplant. Am aflat apoi că domnul profesor face transplant cu segment de rinichi", a spus tânăra. Femeia are acasă şi un bebeluş de doar 10 luni. "Este foarte grea viaţa mea având în vedere că mai am un băieţel de 10 luni. Trebuia să îmi împart timpul între Maria, care făcea dializa, şi băieţel îl lăsam în premergător. S-a întâmplat ca Maria să facă infecţii şi am lăsat copilul cel mic prin vecini ca să pot merge cu ea la spital", a adăugat Simona Bălan.

Operaţia a reuşit

Intervenţia chirurgicală a început, ieri, la ora 12:00 şi s-a finalizat după aproape cinci ore. "Tocmai am ieşit din operaţie şi totul este în ordine. Rinichiul funcţionează deja, bineînţeles primele 24 de ore sunt mai critice", a declarat profesorul Mihai Lucan.

 

 

Etichete
Comenteaza