Ora Pământului 2018 | La Cluj se stinge lumina

Ora Pământului 2018 | La Cluj se stinge lumina
| Foto: NASA

Oraşe din 180 de ţări, inclusiv România, vor stinge simbolic lumina sâmbătă timp de o oră, de la 20.30, marcând, astfel, cea mai mare mişcare de mediu voluntară din toate timpurile - Ora Pământului.

Astfel, sâmbătă, în toată ţara vor avea loc mai multe evenimente şi activităţi organizate pentru a sărbători Ora Pământului, precum ture cu bicicletele, concerte în aer liber şi nu numai, lista acestora fiind actualizată constant pe ora-pamantului.ro şi pe pagina de Facebook WWF Romania.

La Cluj, Consiliul Judeţean a anunţat că se alătură şi în acest an campaniei internaţionale „Ora Pământului”, prin care oameni, organizaţii, companii şi instituţii publice de pe întreg Globul fac un apel de conştientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător. 

"Acţiunea va avea loc sâmbătă, 24 martie 2018, începând cu ora 20.30 şi va fi marcată de Consiliul Judeţean prin mai multe iniţiative dedicate în mod special celebrării acestui eveniment. Astfel, în ceea ce priveşte sediul instituţiei situat pe Calea Dorobanţilor nr. 106, Consiliul Judeţean va renunţa la iluminarea acestuia în respectivul interval de timp, prin sistarea iluminării ambientale exterioare. Totodată, între orele 20.30 şi 21.30, clădirile tuturor instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, exceptând cele în care se desfăşoară activităţi care presupun existenţa unui consum de electricitate neîntrerupt, cum sunt unităţile spitaliceşti, vor reduce la maxim sau chiar vor sista folosirea energiei electrice. 

Tot în acest context, angajaţii Consiliului Judeţean Cluj şi ai entităților din subordine - instituţii şi servicii publice de interes judeţean, regii autonome, societăţi comerciale, unităţi de învăţământ special, instituţii de cultură etc - vor fi îndemnaţi să stingă luminile din locuinţele personale şi să tragă astfel un semnal de alarmă cu privire la efectele grave pe care le comportă adesea o evoluţie mult prea rapidă şi, de multe ori, iresponsabilă, care nu ţine cont de realităţi şi de necesitatea protejării şi conservării mediului înconjurător.

„Principalul îndemn pe care îl adresez tuturor clujenilor este acela de a se alătura, și de această dată, campaniei internaționale Ora Pământului și de a stinge, timp de o oră, toate becurile din locuințe. Totodată, recomand scoaterea din priză a aparaturii și a echipamentelor deoarece este important să marcăm în mod corespunzător acest eveniment ecologic, să conștientizăm adevărata lui importanță și să tragem un semnal de alarmă cu privire la necesitatea protejării resurselor limitate și a mediului ce ne înconjoară” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” s-a alăturat inițiativei „Ora Pământului” printr-o serie de activități pentru copii și întreaga familie în scopul transmiterii unui semnal pentru protejarea climei și naturii. Ora Pământului 2018 va fi marcată și la Bibliotecă prin stingerea luminii exterioare la sediul central.

La nivel naţional, în 2018, 25 de oraşe - Adjud, Arad, Aiud, Bacău, Braşov, Brăila, Bistriţa, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Făgăraş, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Moineşti, Oradea, Oneşti, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Sibiu, Sighişoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vulcan - au anunţat organizarea unor activităţi cu ocazia Earth Hour, potrivit site-ului ora-pamantului.ro.

De asemenea, Guvernul va fi în întuneric timp de o oră, alături de ministere şi alte instituţii guvernamentale.

Iluminatul Palatului Cotroceni va fi înterupt, sâmbătă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, Administraţia Prezidenţială alăturându-se astfel, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează „Ora Pământului”, scrie Mediafax.

„Administraţia Prezidenţială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei „Earth Hour” - Ora Pământului. În acest sens, sâmbătă, 24 martie a.c., în intervalul orar 20:30-21:30, iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt”, potrivit unui comunicat de presă.

Luminile interioare şi exterioare de la Casa Poporului vor fi stinse sâmbătă pentru a marca Ziua Pământului.

"Camera Deputaţilor se alătură, şi în acest an, celei mai mari acţiuni voluntare de mediu, „Earth Hour – Ora Pământului în România”, ca partener al organizaţiei internaţionale „World Wide Fund for Nature”. Pentru a marca acest eveniment, iluminatul interior şi exterior al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, 24 martie, între orele 20.30 – 21.30", se arată într-un comunicat de presă.

Şi sediile MAE şi ambasadelor româneşti din străinătate anunţă că vor fi în întuneric de Ziua Pământului

Evenimentul Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund - Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizaţia WWF la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câţiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie, potrivit WWF.

Evenimentul Earth Hour este marcat de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocţiu, astfel încât toate oraşele au parte de întuneric în intervalul 20.30 - 21.30.

Mesajul este acelaşi, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice şi de extraconsum sunt atât de grave, actuale şi complexe, încât este nevoie urgentă de acţiune, la nivel global. Iar vocea comună a miliarde de oameni de pe tot globul ajunge chiar şi la cele mai înalte foruri ale decidenţilor.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa "Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)", în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnaţi nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi şi să-şi schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.

În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. 

Comenteaza