Pacienţii clujeni, trataţi pe gratis în spitalele din UE

Pacienţii clujeni, trataţi pe gratis în spitalele din UE
Potrivit unei directive a Uniunii Europene ce urmează să fie implementată în România până în 25 octombrie, pacienţii cu probleme medicale ar putea fi trataţi în mod gratuit în unităţile spitaliceşti din toate cele 27 de ţări membre ale UE.

Ideea se află în dezbatere azi în Cluj-Napoca, în cadrul conferinţei "Impactul legislaţiei europene asupra sistemului sanitar din România".


"Pacienţii vor putea fi trataţi în unităţile medicale din UE cu sau fără acordul prealabil necesar în acest moment. Este vorba despre internările în sistemul public de sănătate. Mecanismul există cumva şi la ora actuală, dar avem un formular, 211, numai că e foarte restrictiv, pe acest formular primeşti aprobare doar pentru ce nu poate fi tratat în ţară. Directiva UE spune altceva: dacă nu-i poţi asigura nivelul de calitate şi fiabilitate a serviciului medical, atunci tu trebuie, ca Stat, să-i dai autorizaţia prealabilă să se trateze în alt stat", a explicat pentru ZIUA de CLUJ Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România, federaţie ce organizează azi la Cluj conferinţa.

Comenteaza