Patronii Fany, reținuți de DNA pentru licitaţia de transport

Patronii Fany, reținuți de DNA pentru licitaţia de transport
Patronii firmei de transport Fany şi directorul Direcţiei licenţe a Autorității Rutiere Române (ARR) Bucureşti au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzaţi de fapte de corupţie în contextul derulării licitaţiei privind programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019.

Ştefan şi Olezia Cadar, proprietarii societății Fany Cluj, sunt cercetaţi pentru dare de mită; spălare de bani; fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi cumpărare de influenţă, în timp ce Daniela Dobrilă, director în ARR, este cercetată sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de luare de mită; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată; complicitate la spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator.

Conform DNA, la 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014 - 30 iunie 2019. În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judeţean de persoane, inculpații Eronim Ştefan şi Olezia Cadar ar fi apelat la ajutorul lui Dobrilă pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitaţia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.

De asemenea, a mai rezultat că tot la ajutorul lui Dobrilă ar fi apelat pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj. S-a stabilit că în vederea câştigării licitaţiei Ștefan Cadar s-ar fi deplasat în perioada noiembrie - decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru „a rezolva" din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la oficialul ARR.

Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, Dobrilă ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un MP3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 12.000 de euro). În acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaților, a rezultat că directorul ARR ar fi pretins de la soții Cadar remiterea a două calculatoare laptop marca Apple, în valoare de 3.500 de euro.

La 18 noiembrie, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, Dobrilă ar fi întreprins demersurile necesare şi ar fi emis un act (punct de vedere al ARR), datorită căruia, la data de 25.11.2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecinţa directă a acestei hotărâri, urmărită de soţii Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitaţie a unor trasee de transport de persoane.

În vederea câştigării licitaţiei, directorul ARR i-ar fi furnizat lui Ștefan Cadar date confidenţiale, ce nu sunt destinate publicităţii, din bazele de date ale instituţiei unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalţi operatori de transport de persoane, concurenţi ai firmei private, favorizând astfel societatea comercială a celor doi în procedura de licitaţie.

La 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de CJ Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR Bucureşti, a opinat că licitaţia trebuie anulată, amânând luarea unei decizii. Decizia finală a comisiei paritare a fost luată în 23 decembrie 2013 şi validată de CJ în şedinţa din aceiaşi zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați. În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane fizice și juridice.

În instrumentarea dosarului, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații. Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitățile procesuale în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Tribunalului Cluj, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă, pe 30 zile.

De altfel, ZIUA de CLUJ a scris în 10 martie că Uioreanu vinde PSD posturile liberalilor din tabăra Nicoară. Astfel, între alţii, Uioreanu a a făcut lobby şi pentru Rareş Pop, şeful Inspectoratului pentru Controlul în Transportul Rutier. Despre acesta s-a speculat că ar fi fost omul de legătură între Uioreanu şi reprezentanţii companiei private de transport Fany. În prezent, la DNA, mai există un dosar legat de implicarea Fany în transportul unor persoane la alegerile de la referendum, la cererea liberalilor.

 

Comenteaza