Percheziţii DIICOT în Cluj într-un dosar de delapidare. Vizat este şi medicul Mihai Lucan

Percheziţii DIICOT în Cluj într-un dosar de delapidare. Vizat este şi medicul Mihai Lucan
Cinci percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, prejudiciul depăşind 5 milioane de lei. Printre cei vizaţi este şi medicul clujean Mihai Lucan.

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române şi procurorii DIICOT-ST au efectuat cinci percheziţii la membrii unei grupări infracţionale, specializată în comiterea infracţiunii de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave. Activităţile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal, în care se fac cercetări faţă de trei persoane angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz.

"Membrii acestui grup infracţional organizat aveau drept scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceştia şi-ar fi promovat interesele.

Gruparea infracţională organizată ar fi fost sprijinită de alte cinci persoane, în schimbul menţinerii în funcţiile de conducere pe care le deţineau. În perioada 2005-2016, membrii grupului infracţional organizat ar fi devalizat persoana vătămată pe de o parte, în beneficiul altei clinici medicale private. Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei", arată poliţia. Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au avut loc şi la locuinţa medicului Mihai Lucan, fost şef al Institutului  Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj.

În aprilie, procurorii DIICOT Cluj au mai făcut percheziţii la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia Lucan, şi la ICUTR. Surse judiciare declarau atunci că dosarul viza modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la ICUTR şi trataţi apoi la clinica privată.

DIICOT solicitase un control al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la ICUTR ca urmare a unei sesizări depuse în martie de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. În sesizare, acesta susţinea că pacienţii cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau ICUTR cu bilet de trimitere erau direcţionaţi de către Lucan către Lukmed, clinica fiind deţinută de familia acestuia şi administrată de fiul profesorului, Ciprian Lucan, care era şi angajat al institutului din Cluj.

Ulterior, Ungureanu a depus o sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcţionarilor de la CNAS care au efectuat un control la ICUTR. Potrivit deputatului, cei patru funcţionari (Sanda-Cristina Grăjdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta, Ema-Iulia Popovici) care au fost, în perioada 15-26 mai în control la Cluj, la solicitarea DIICOT, s-au cazat la un hotel de cinci stele din oraş, deşi nu aveau dreptul legal să beneficieze de acest confort.

Cazarea ar fi fost efectuată de reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Claudiu Mihai Hirţea, cu implicarea directă a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă.

"Este foarte ciudat că nişte funcţionari publici veniţi la un control iniţiat de DIICOT şi-au permis să se cazeze la un hotel de 5 stele, în condiţiile în care legea prevede că funcţionarii se pot caza la maxim 3 stele. Dovada că acest control a fost viciat o avem în aceste zile, când o altă echipă mixtă a fost trimisă la ICUTR tot de către DIICOT, un indiciu clar că procurorii au suspiciuni că funcţionarii publici trimişi prima dată în control nu şi-au făcut datoria corespunzător", a declarat Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Comenteaza