Peste 7.000 de spectatori la Interferenţe FOTO

Peste 7.000 de spectatori la Interferenţe FOTO
Peste 7.300 de spectatori au asistat între 27 noiembrie - 9 decembrie la cea de-a treia ediţie a Festivalului de teatru interferenţe, găzduit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Un număr total de 7.360 de spectatori au asistat la cele 21 de reprezentaţii din cadrul celei de-a treia ediţiei a Festivalului internaţional de teatru Interferenţe, ce s-a desfăşurat între 27 noiembrie - 9 decembrie la Cluj-Napoca, în organizarea Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC). Cei mai mulţi spectatori, peste 850 în fiecare seară, au asistat la reprezentaţiile spectacolelor „Regele moare", de Eugen Ionescu, regia Silviu Purcărete şi „Călătoriile lui Gulliver", exerciţii scenice după opera lui Jonathan Swift, coordonate tot de Silviu Purcărete. Ambele spectacole au avut loc în faţa unor săli arhipline, o altă montare a cunoscutului regizor, „Gianni Schicchi", fiind prezentată în festival. Reprezentaţiile în regim studio s-au bucurat şi ele de săli pline, însă în cazul acestora capacitatea sălii a fost între 60-100 de locuri. Tocmai din acest motiv unele spectacole - „Hand stories", de la Théâtre Vidy-Lausanne, Elveţia, regia şi interpretarea Yeung Faї sau „Wozzeck", de la Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin, Germania, regia David Marton - au fost prezentate de câte două ori.

"Festivalul Interferenţe e în acest moment cam la acelaţi nivel cu Festivalul Shakespeare de la Craiova, ca eveniment teatral internaţional de mare calibru din România, iar ediţia din acest an a confirmat acest lucru. Au fost spectacole foarte diverse, dar toate peste medie, ca valoare. Au fost prezente companii foarte importante, cu montări foarte interesante, inclusiv după piese clasice, dar nu numai. Evenimentele conexe, lansări, ateliere, discuţii, de ţinută, au întregit oferta festivalului şi au coagulat <lumea bună> a teatrului. Atât prin numărul spectatorilor cât şi ca atmosferă s-a dovedit că Interferenţe a devenit un brand pentru Cluj. Ceea ce zicea primarul Emil Boc la deschidere, că festivalul va deveni o prioritate pentru municipalitate sperăm că se va adeveri", a subliniat criticul de teatru Claudiu Groza, care a scris ediţia în limba română a jurnalului festivalului.

Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe 2012 a durat treisprezece zile şi a reunit 21 de reprezentaţii din nouă ţări - Elveţia, Franţa, Bulgaria, Ungaria, Germania, Coreea de Sud, Cehia, Serbia şi România. În premieră festivalul a inclus şi o secţiunea OFF, găzduită de Casa TIFF, în condiţiile în care TIFF este partener, începând din acest an, al evenimentului. La Casa TIFF au avut loc discuţii cu protagoniştii spectacolelor, iar seara concerte şi petreceri. „Am avut un feedback foarte bun. Au participat şi protagonişti din spectacole, dar şi clujeni", a precizat Beata Ketesdy, responsabilul de realţii cu presa al TMSC. Unul din momentele reuşite ale serilor din locaţia amintită a fost concertul susţinut de formaţia actorilor TMSC, pe scenă urcând şi directorul instituţiei şi al festivalului, Tompa Gabor.

 

 

Comenteaza