Piso îi cere lui Kelemen Hunor să cumpere o clădire decentă pentru Muzeul Transilvaniei. Vezi scrisoarea

Piso îi cere lui Kelemen Hunor să cumpere o clădire decentă pentru Muzeul Transilvaniei. Vezi scrisoarea
Majoritatea angajaţilor Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei semnează o scrisoare deschisă prin care cer Ministerului Culturii să finanţeze achiziţinarea unei clădiri decente pentru instituţie. "Deși muzeul nostru este cea mai importantă instituție de acest fel dintre București și Budapesta, în actualele condiții istoria Transilvaniei nu este prezentată nici măcar în mod decent. Orice comparație cu alte zone sau mari orașe din Europa centrală ne dezavantajează și ne umilește", spune directorul Ioan Piso în scrisoarea deschisă semnată de majoritatea angajaţilor.

 

În ce priveşte diferenţa de 19 angajaţi care nu s-au raliat scrisorii, "câtiva sunt plecati si nu au putut fi contactati, unii au pe constiinta starea actuala a muzeului si, în sfârsit, altii graviteaza în jurul acestora", spune Piso.

Iată conţinutul scrisorii, integral:

 

"Domnului Kelemen Hunor

Ministru al Culturii și Patrimoniului Național

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate Domnule Ministru,

Suntem convinși că v-a fost adusă la cunoștință situația muzeului nostru. Deținem cel mai important patrimoniu arheologic și istoric din țară și totuși, dintre marile muzee ale țării, deținem cea mai nepotrivită clădire. Nu este destul de încăpătoare, nu este destul de vizibilă, o împărțim și cu alte instituții, iar în ultimul timp au apărut fisuri în structură.

Dorim să recondiționăm actuala clădire și să ne păstrăm toate drepturile asupra ei. Totuși, considerăm că Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei ar fi trebuit să aibă de mult un sediu care să țină seama atât de valoarea patrimoniului pe care îl adăpostește, cât și de nivelul cultural al Clujului. Putem afirma chiar că, deși muzeul nostru este cea mai importantă instituție de acest fel dintre București și Budapesta, în actualele condiții istoria Transilvaniei nu este prezentată nici măcar în mod decent. Orice comparație cu alte zone sau mari orașe din Europa centrală ne dezavantajează și ne umilește.

Noi, angajații Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, cerem cu insistență Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, ca și tuturor autorităților competente, să pună la dispoziția muzeului nostru o clădire reprezentativă în plin centru, în care să putem amenaja expozițiile de bază și temporare ale muzeului. Ne gândim și la faptul că orașul nostru intră în competiție pentru a deveni capitală culturală europeană. Nu credem că avem vreo șansă fără un muzeu perfect. Clădirea din str. C. Daicoviciu nr. 2 ar urma să o folosim, după recondiționare, ca pe un sediu și un spațiu expozițional secundar".

 

 

Comenteaza