Ploaie, vânt, noroi şi o lecţie de voinţă la cursa cu obstacole "Fugi cu Donath" GALERIE FOTO

Ploaie, vânt, noroi şi o lecţie de voinţă la cursa cu obstacole
În jur de 80 de persoane s-au strâns, sâmbătă dimineața, pe Aleea Muzeului Etnografic pentru a participa la cursa cu obstacole "Fugi cu Donath!". Au fost întâmpinați de vânt, ploaie, aer rece și noroi din belșug. La competiție s-au înscris 107 concurenți, dar pe unii i-a alungat vremea mohorâtă.

Concurenții au avut de ales între două secţiuni: profesioniști, cu un traseu de 15 km și hobby, de 5 km. Indiferent de alegerea făcută, pe parcursul cursei au trebuit să treacă de mai multe obstacole: "sunt o sumă de obstacole construite din lemn, ziduri din lemn care trebuiesc escaladate, scara maimuței prin care concurenții trebuie să treacă folosindu-se de forța mâinilor, am mai folosit cauciucuri pentru obstacole, baloți de paie, diverse obstacole din cordelină, din fire, care trebuie trecute, sunt porțiuni prin care trebuie trecut târâș, mai este și Muzeul Etnografic prin care sunt vreo trei obstacole din lemn", a precizat unul din organizatorii evenimentului, Gabriel Părăuan.

Clujul, multicultural și în competiții

Fie că se aflau la prima participare sau erau deja "căliți în luptă", fie că erau pregătiți sau nu de start, un lucru a fost clar: toți concurenții au așteptat cu emoție startul. "E prima dată când particip, nu am mai fost la concursuri de acest fel, am foarte mari emoții, sper să reușesc să și termin cursa", a spus una dintre participante, clânțănind din dinți.

În cursă s-au înscris alergători români, maghiari, francezi, germani și spanioli. Pe unii dintre ei se putea vedea cu ușurință că obisnuiesc să participe în mod regulat la competiții: erau echipați ca la carte. Alții în schimb, au venit în pantaloni scurți sau leggings. În acestă situație s-au aflat Adrian și Marie, un cuplu care, pentru a se încălzi, stăteau îmbrățișați. Vorbesc româna la perfecție, deși el este neamț, iar ea franțuzoaică. Stau în România de trei ani şi sunt studenți la medicină. În competiţie, s-au înscris la cursa scurtă, pentru care s-au pregătit din timp.

Nu există obstacole de neînvins; nici măcar dezabilitățile fizice

Cel mai vârstnic concurent, cel mai entuziast. "M-am bucurat mult că am putut veni la Cluj, la concursul ăsta. Cele mai mari dificultăți o să fie obstacolele ălea dar facem cumva și datorită antrenamentului, se face", a spus Cornel Mișca, de 55 de ani. A venit din Turda și este pensionar.

Deși îi place să stea la poze, nu spune nimic despre problemele de la picior. Unul dintre voluntarii de la Crucea Roșie ne-a explicat că turdeanul are un picior de lemn. Acest obstacol nu-l oprește însă să participe la crosuri: "în 12 iulie m-am înscris la o probă la Brașov, de 10 km". Totuși, nu se laudă cu performanțele sale. Mai multe informații sunt oferite de Părăuan: "n-aș vrea să greșesc, dar dacă nu mă înșel e campion balcanic la persoane cu dizabilități". "A participat și la Maratonul Apusenilor și, spre surprinderea mea, nu a ajuns ultimul, a ajuns pe la jumătate, mergea așa în pasul lui", spune și voluntarul mai sus menționat.

 

Odată dat startul, toată lumea a luat-o din loc. Primul obstacol este format din anvelope prin care concurenții trebuie să sară. Cornel este, de această dată, ultimul care a ajuns la ele. Se mișcă mai încet ca ceilalți, are pasul șchiopătat. A trecut prin primele două, după care la restul cauciucurilor a ales să o ia pe lângă ele, sprijinindu-se cu mâna de ele. După ce a trecut de obstacol, își vede liniștit de cursă.

Altruismul, la mare căutare

După o jumătate de oră au început să se apropie de final primii participanți la cursa scurtă, de 5 km. Plini de noroi din cap până în picioare, mai aveau de trecut doar două obstacole, cele mai dificile. "Contează mult prea puțin cine iese pe primul loc, o să vedeți aici la zidul mare, care este cel mai relevant, deși mai sunt și alte ziduri mai mici, concurenții se ajută între ei, nu e atât idea de competiție, cât idea de a trece toată lumea obstacolele", spunea Părăuan la începutul cursei. Așa a și fost. Cei care aveau dificultăți în a trece de obstacole au fost ajutați fie de alți concurenți, fie de cei care au trecut deja linia de sosire.

Primul care a terminat cursa cu obstacole a fost un tânăr de 19 ani. „A fost un pic greu datorită noroiului, în mare parte, în rest nu mi s-a părut o provocare atât de măreață, ca să zic așa", a declarat George, după ce și-a tras sufletul.

Pe locul al doilea s-a clasat Zoltan, 33 ani, care, imediat după ce a trecut de linia de sosire, s-a aruncat pe iarbă. „În câteva locuri am fost un pic confuz că nu era prea bine marcat traseul și cred că partea cea mai grea s-a lăsat la urmă, adică nu neapărat cea mai grea, partea cea mai frumoasă, când eram deja obosit", a spus și el.

Al treilea concurent care a terminat cursa cu obstacole a fost Ciprian, de 32 de ani. Pentru el, cursa nu a fost o provocare: "mă așteptam la ceva mai greu un pic". După ce s-a odihnit câteva minute, s-a întors spre zidul mare, unde i-a ajutat pe concurenții care nu reușeau să-l treacă.

Donath, eroul local

2014 este al doilea an în care se organizează cursa cu obstacole "Fugi cu Donath". La prima ediție, evenimentul era o premieră în România, fiind prima competiție de acest fel. Numele competiției vine de la legenda ciobănașului Donath, o variantă autohtonă a legendei lui Phidippides, eroul de la Maraton. Conform legendei, se spune că turcii vroiau să atace orașul. Pentru că orașul era bine aprovizionat pentru un asediu, au hotărât să devieze cursul Someșului, astfel încât orașul să rămână fără apă. Ciobănașul Donath a văzut ce fac turcii, și-a lăsat turma de oi și a fugit din zona pădurii Hoia până în centrul orașului să dea de veste despre pericolul turcesc. După livrarea mesajului, Donath ar fi murit din cauza epuizării.

Comenteaza