Politicienii locali cer deschiderea unei anchete cu privire la abuzurile făcute de jandarmi la derby-ul Clujului

Politicienii locali cer deschiderea unei anchete cu privire la abuzurile făcute de jandarmi la derby-ul Clujului
Doi politicieni locali se arată revoltaţi de acţiunile angajaţilor Jandarmeriei din timpul manifestaţiei organizate de suporterii Universităţii în centrul Clujului înaintea derby-ului de luni dintre cele două echipe de fotbal clujene şi cer deschiderea unei anchete. Comunicatele trimise de aceştia par a fi trase la indigo.

 

În urma conflictului dintre jandarmi şi suporteri în care au fost lovite mai multe persoane, printre care se numără şi un jurnalist al ZIUA de CLUJ, atât preşedintele PMP Cluj, Adrian Gurzău, cât şi consilierul judeţean PNL Mihai Seplecan dezaprobă public excesul de zel manifestat de aceştia şi cer jandarmeriei deschiderea unei anchete care să investigheze agresivitatea de care dau dovadă angajaţii instituţiei.

Cererea a fost făcută publică prin două comunicate de presă ale căror conţinut este asemănător. Astfel, Gurzău îşi începe cererea prin a face câteva afirmaţii clişeice privind modul în care violenţa naşte violenţă, iar reprezentanţii forţelor de ordine ar trebui să o prevină şi nu să o provoace. 

"Sunt regretabile manifestările violente, mai ales când acestea sunt susținute în spații publice și produc victime colaterale. Violența naște violență - acesta este motivul pentru care cei puși să prevină și să combată aceste manifestări trebuie să dea dovadă că le pot controla și stinge și nu că le produc chiar ei", scrie acesta.

În continuare, liderul local al PMP motivează nevoia deschiderii unei anchete dând exemplul jurnalistului agresat în timp ce îşi făcea datoria, la fel ca şi jandarmii. De asemenea, liderul PMP Cluj cere implicarea psihologilor în investigarea acestui caz.

"Incidente regretabile, precum cel de luni din centrul municipiului Cluj-Napoca, în care un grup de suporteri ai "U" Cluj și-au depășit condiția de suporteri și au tulburat liniștea publică, fiind nevoie de intervenția jandarmilor, necesită o anchetă detaliată pentru a se putea stabili cum de a fost posibil ca un jurnalist aflat la fața locului să fie lovit de către un jandarm, fără să fie parte a tulburării publice.

De la bun început atrag atenția că respect misiunea jandarmilor și nu pun la îndoială acțiunile pe care aceștia le desfășoară pentru a și-o îndeplini. Dar, având în vedere faptul că jurnalistul clujean Ionel Lespuc a fost agresat de jandarmi în timpul altercației de luni cu suporterii U Cluj de pe Bulevardul Eroilor, în condițiile în care acesta era în propria sa misiune, cea de a informa corect opinia publică cu privire la eveniment, o anchetă publică ar fi de natură să elucideze acest incident și de a fixa niște reguli în teren, pentru situații similare, atât pentru jandarmi, cât și pentru jurnaliști.

Mai ales că din relatările martorilor oculari, jandarmul care l-a agresat pe jurnalist este cunoscut pentru agresivitatea de care dă dovadă. Caz în care ar fi bine să se pronunțe și psihologii. Solicit această anchetă în mod public mai ales că s-au înmulțit în ultima vreme incidentele în care jandarmii se manifestă cu exces de zel asupra jurnaliștilor. România nu este încă stat polițienesc!", a transmis Gurzău.

În mod similar, Mihai Seplecan cere şi el deschiderea unei anchete publice, folosindu-se de acelaşi tip de argumente ca cele aduse de Gurzău. "Dezaprob manifestările violente. Cum dezaprob și excesul de reacție din partea forțelor de ordine. Mai ales când acestora le cad victime colaterale jurnaliștii care-și fac meseria la fața locului.

Luni am fost martorii blocării centrului municipiului Cluj-Napoca cu o manifestare violentă care nu are nimic de a face cu spiritul sportiv care știu că îi animă pe adevărații suporteri ai Clubului "Universitatea Cluj". Din păcate am asistat și la excesul de zel al forțelor de ordine care și-au făcut meseria "la grămadă", în forță, agresându-l în mod nejustificat pe jurnalistul Ionel Lespuc.

Fiecare este chemat să își facă în mod onest datoria: jurnaliștii să informeze de la fața locului, jandarmii să mențină ordinea publică. Datoria nu include excesul de zel din partea nimănui.

În ceea ce privește incidentul de luni, ar fi cuvântul jurnalistului în fața celui al jandarmului care afirmă că nu a făcut nimic. Dar, martorii oculari au declarat către mass-media că jandarmul este recunoscut pentru agresivitatea în care a acționat în situații similare. Motiv pentru care cred că se impune o anchetă onestă a Jandarmeriei cu privire la acest incident și o poziție publică", a declarat Seplecan.

Conflictul de luni s-a lăsat cu amenzi în valoare de 12.600 de lei, suporterii celor două echipe fiind sancţionaţi pentru injurii, pentru consumul de băuturi alcoolice sau pentru împiedicarea forţelor de ordine să îşi desfăşoare corespunzător activitatea.

De asemenea, unul dintre jandarmii implicaţi în conflictul cu fanii Universităţii s-a mândrit cu abuzurile făcute în timpul manifestaţiei pe reţeaua de socializare Facebook, fapt ce i-a înfuriat şi mai tare pe suporteri, care plănuiesc să solicite Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj analizarea cazului, punând la dispoziție și probele șterse de pe internet de către autori.

De altfel, în urma celor petrecute, fanii "U" Cluj intenţionează să acţioneze jandarmeria în instanţă, astfel că joi suporterii urmează să se întâlnească cu un avocat pentru a stabili în ce fel se pot îndrepta împotriva celor care i-au agresat luni.

Comenteaza