Povestea bufniţelor lui Kovesi. Legătura procurorului-şef al DNA cu un lider al „Grupului de la Cluj"

Povestea bufniţelor lui Kovesi. Legătura procurorului-şef al DNA cu un lider al „Grupului de la Cluj
Deputatul Sebastian Ghiţă a făcut dezvăluiri despre întâlnirile pe care le-ar fi avut cu şefa DNA şi s-a referit şi la fostul „Grup de la Cluj" din PSD.

Ghiţă a declarat, la B1TV, că primul eveniment public în care s-a întâlnit cu procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, crede că a fost „în jurul domnilor Rus, Dâncu, Puşcaş, Grupul de la Cluj."

ZIUA de CLUJ i-a întrebat pe membrii fostului „Grup de la Cluj" din PSD dacă se confirmă ceea ce a susţinut Ghiţă. „Răspunsul meu este „nu". Eu sunt plecat de mai mulţi ani din politica de la Bucureşti, iar Sebastian Ghiţă a apărut în prim-plan în ultimii ani, când eu eram plecat din politică", a spus Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu Uniunea Europeană şi ministru al Integrării Europene, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai.

Şi mai rezervat în comentarii a fost fostul ministru de Interne şi al Transporturilor, Ioan Rus, care a afirmat: „Nu mă interesează astfel de declaraţii ale domnului Ghiţă". Vicepremierul Vasile Dâncu nu a putut fi contactat.

În aceeaşi apariţie televizată, Ghiţă a afirmat că ar fi avut mai multe întâlniri cu Kovesi, care l-ar fi vizitat inclusiv la locuinţa lui din Ploieşti, unde i-ar fi făcut cadou două bufniţe, pe care deputatul le-a prezentat pe post. "Dânsa avea biroul plin de cucuvele, și de icoane după aceea, sunt imagini cu asta. Le-am primit acasă, în urma unei vizite" a afirmat deputatul, la B1TV.

Interesant este faptul că o legătură între Kovesi şi unul dintre membrii „Grupului de la Cluj" există tocmai pe linia bufniţelor. Într-un interviu acordat în 2010 redactorului Valentin Mălăescu, de la ZIUA de CLUJ, Dâncu mărturisea că este „vinovat" indirect pentru colecţia de bufniţe a  lui Kovesi, pe atunci procuror general al României.

„Doamna Codruţa Kovesi ştia că sunt pasionat şi că am o colecţie de bufniţe şi se pregătise să-mi facă un cadou. Avea o bufniţă care mă aştepta la dânsa în birou de mai multă vreme şi unii colegi, prieteni de-ai ei, s-au gândit că ea colecţionează bufniţe şi aşa i s-au tot acumulat bufniţe. Acum rămâne să fac o persuasiune eficientă în următorii ani, ca să-mi revendic unele bufniţe din colecţia dânsei, că dânsa nu colecţionează bufniţe", declara atunci Dâncu.

Actualul vicepremier mai preciza că are o colecţie de zeci de bufniţe în biblioteca proprie. Dâncu a explicat şi de ce colecţionează aceste păsări. „Bufniţa Minervei este, într-un fel, simbolul filozofiei, al înţelepciunii, al căutării esenţei din spatele aparenţei.

Zbaterea oricărui filozof, a unuia care, prin studii, prin cunoaştere, caută ceva este tocmai asta, a bufniţei, de a vedea în întuneric, de a vedea acolo unde alţii nu văd. E simbolul căutării înţelepciunii. N-ajungem niciodată la înţelepciune, dar acest simbol ne mobilizează."

Ghiţă a depus, în septembrie, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef al DNA. Kovesi a respins acuzaţiile de plagiat ale deputatului şi a susţinut că teza sa de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate.

Comenteaza