Povestea lămpilor. Artistul care a făcut din lumină o artă profitabilă FOTO/VIDEO

Povestea lămpilor. Artistul care a făcut din lumină o artă profitabilă FOTO/VIDEO
Trăim într-o lume în care puțini oameni iubesc ceea ce fac. Diana Buga este unul dintre ei.

Tânăra a reuşit, la 25 de ani, ceea ce alţii nu reuşesc într-o viaţă: să transforme pasiunea şi talentul într-o afacere. Originară din Reghin, județul Mureș, Diana a terminat liceul în orașul său natal, la profilul matematică-informatică.

Nu i-a trebuit mult timp să își dea seama că nu rezonează cu ştiinţele exacte. Dorindu-și mereu să încerce lucruri noi și să fie diferită, şi-a schimbat radical planurile. S-a pregătit câteva luni cu un profesor pentru Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj, apoi a dat examenul de admitere şi a devenit studentă.

Începe povestea lămpilor

Prima provocare a venit din partea unui prieten, care deţinea un restaurant și avea nevoie de patru lămpi. A apelat la creativitatea Dianei, iar aceasta nu i-a înşelat aşteptările. Lămpile imaginate şi confecţionate manual pentru restaurant au fost apreciate de toată lumea. „Feedback-ul era pozitiv și m-am bucurat mult că lumea apreciază asta și m-am gândit că de ce să nu duc asta la un alt nivel, pentru că cel mai frumos este să lucrezi ceea ce îți place", povesteşte Diana.

După studenţie, tânăra a rămas să studieze la UAD, unde a urmat şi un program de masterat. Unul dintre profesori i-a descoperit această latură artistică - confecţionarea manuală a elementelor de design interior - și a încurajat-o să continue pe acest drum. Ambițioasă din fire, Diana a început să facă experimente. "Am început să folosesc materiale diferite, să le îndoi, să le tai, m-am jucat cu ele", îşi aduce aminte artista.

"Să intri pe piață este cel mai greu lucru, până la urmă"

Văzând că numărul celor care apreciază ceea ce face este în creştere, Diana și-a postat creațiile pe un site. A început să investească bani în promovare, în calitatea produselor, în poze. "Nu e deloc ușor să intri pe piață, este cel mai greu lucru, până la urmă".

Timp de un an, tânăra a continuat să experimenteze diferite forme și materiale. Perfecționistă, Diana şi-a îmbunătăţit permanent stilul: "Lămpile sunt făcute handmade, dar nu au voie să se vadă defecte de mână".

După master, tânăra s-a mutat înapoi în Reghin. Un oraș mic, unde creațiile sale au devenit repede cunoscute. Au început să vină şi comenzile. "Când am văzut că încep să am comenzi, am zis: asta chiar merge, chiar am ceva real", Conștientă că, rămânând în zona ei de confort, nu va putea să evolueze, s-a reîntors în Cluj.

"Poveștile mele, sentimentele mele, acolo sunt toate înglobate, în lampa aia"

Într-o cameră din apartamentul său, Diana creează lămpi handmade, care poartă marca originalității și a talentului ei. PVC-ul, furnirul și bazele plastice sunt materialele cu care artista lucrează. Este, însă, mereu în căutarea unui material nou, greu de procurat și de prelucrat, care să ofere unicitate şi valoare produsului final. Din acest motiv, tânăra a început să picteze manual lămpile, astfel încât fiecare produs e unic în felul lui. "Eu am stilul meu de pictat și asta mă definește pe mine", ne explică Diana.

Atunci când vine vorba de realizarea unei lămpi, artista se inspiră din absolut tot ceea ce o înconjoară: orașul, oamenii, materialele. Având deja experiență, nu îi ia foarte mult să creeze o lampă. Cele albe sunt cel mai simplu de realizat, deoarece implică pictarea manuală, în timp ce o lampă mai complexă necesită mai mult timp.

În funcţie de complexitate, de materialele folosite şi de timpul de producţie, lămpile Dianei costă între 250 şi 600 de lei. Cu toate că multă lume apreciază ceea ce face, sunt și oameni care nu înțeleg de ce o lampă de designer este mai scumpă decât cele pe care le găsim în magazine. "Trebuie să învățăm publicul să înțeleagă ce se află în spatele produsului și de ce lămpile noastre sunt scumpe. Poveștile mele, sentimentele mele, sunt toate înglobate în lampa aceea. Asta o o face diferită".

Şi-a pus amprenta pe Untold

Participând la cât mai multe evenimente și acceptând fiecare proiect care i s-a propus, a reușit să se facă cunoscută și pe piața din Cluj. Anul acesta a realizat un proiect pentru Festivalul Untold. "Nu aveam idee cu ce se mănâncă. Știam că este un proiect mare, că sunt multe de făcut, dar nu mi-a fost frică să accept provocarea, am spus da fără să mă gândesc", mărturisește Diana. Aşa a ajuns să realizeze decoraţiunile pentru una dintre scenele de la ediţia 2017 a festivalului.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Diana are gânduri ambiţioase. Știe că nu este ușor să te faci cunoscut, aşa că tânăra şi-a propus să le ofere studenților de la UAD oportunitatea de a se perfection alături de ea. Pe viitor, se imaginează într-un atelier, lucrând alături de "armata" ei. "O să am cel mai frumos atelier din Cluj!"

Şi totuşi, cine este persoana din spatele lămpilor?

"Sunt exact persoana pe care o vezi în lămpi". Așa se descrie Diana de câte ori e întrebată. Ambițioasă, a îmbrăţişat orice oportunitate și, în ultimul an, a reuşit performanţa de a se întreține din această afacere, deși comenzile nu sunt constante. Se descrie ca „un om bun", îi place să ajute pe toată lumea, să-i facă pe oameni să-i înţeleagă gândirea şi arta. „E important ca oamenii să vadă ceea ce iubesc". Creațiile ei le puteţi găsi pe diabugadesign.ro

Brenda NEMEŞ

Comenteaza