Premiera implantului de titan de la Cluj, o speranţă pentru pacienţii cu diformităţi craniene. A costat 6.000 de euro FOTO / VIDEO

Premiera implantului de titan de la Cluj, o speranţă pentru pacienţii cu diformităţi craniene. A costat 6.000 de euro FOTO / VIDEO
Pomete din titan fabricat în Elveţia, implantat în premieră la Cluj. Un pacient de 44 de ani şi-a putut relua viaţa în urma unui traumatism cranian, suferit după un accident de maşină acum 7 ani. Medicii clujeni i-au creat, în premieră mondială, un implant personalizat de titan.

O echipă de medici clujeni de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca a realizat, în premieră mondială, primul implant personalizat de os zigomatic. Potrivit medicilor clujeni, procedura specială utilizată  pentru crearea implantului ar putea oferi, pe viitor, posibilităţi pentru pacienţii cu orice fel de diformităţi la nivel cranian.

Specialiştii clujeni, alături de o echipă de medici din Elveţia au reconstruit, tridimensional, pe baza datelor de la tomografia computerizată a pacientului structura osoasă lipsă şi au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan. Practic, medicii clujeni i-au reconstruit, pacientului de 44 de ani, pometele cu ajutorul unei inovaţii tehnice. Ei au utilizat un aliaj din aluminiu, titan şi vanadiu pentru a-i reda înfăţişarea pacientului.

"Această tehnologie emergentă -  se numeşte topire selectivă cu laser este, de fapt, o printare tridimensională a unor piese de orice fel, indiferent cât de complicate. Permite realizarea unor implanturi, proteze personalizate, care să se potrivească perfect defectului pentru care au fost create. Fiecare astfel de implant este special conceput pentru pacientul o va purta. Reconstruieşte oase ale craniului, oase ale etajului mijlociu al feţei, oase ale mandibulei. Tehnologia este încă în curs de cercetare. Premiera constă în faptul că implantul destinat etajului mijlociu al feţei a fost realizat de către noi în colaborare cu instituţiile menţionate. Premiera care s-a desfăşurat la noi în clinică şi în colectivul nostru de cercetare constă în reproducerea unui os al etajului mijlociu al feţei", a explicat conferenţiarul Horaţiu Rotaru, iniţiatorul proiectului.

"Reconstrucţia este individualizată. Această tehnică va revoluţiona reconstrucţia din două motive: foloseşte materiale care deocamdată sunt scumpe şi, pe de altă parte, reconstrucţia este fidelă. Aparenţa fiecăruia dintre noi este cu faţa, iar impactul fizic al diformităţilor din regiunea feţei sunt extrem de mari, astfel că reconstrţiile cu astfel de implanturi personalizate pot fi de mare viitor. Toate cercetările pe care le-am efectuat în proiectele pe care le-am câştigat, proiecte în care participă personalităţi din lumea ştiinţifică şi medicală sunt realizări în urma unor munci foarte serioase", a explicat profesorul Grigore Băciuţ, şeful Clinicii de Chirurgie din Cluj-Napoca.

Intervenţia chirurgicală a durat 4 - 5 ore.

"Gradul de dificultate a intervenţiei a fost mediu spre mare. Sigur că trebuie făcute inciziile într-o astfel de manieră încât ele să nu afecteze fizionomia pacientului şi, de aceea, lucrurile merg de la distanţă. Durează până se descoperă acest schelet facial, inserţia implantului şi repoziţionarea tuturor părţilor moi la loc, în poziţia de la care s-a pornit. O astfel de intervenţie pentru o implantare la nivelul regiunii malare, tocmai pentru că nu se fac incizii directe în zonă ca să nu se altereze fizionomia, durează aproximativ 4- 5 ore", a explicat conferenţiarul Horaţiu Rotaru.

Potrivit medicilor, confecţionarea unui astfel de implant personalizat poate ajunge şi la suma de 6.000 de euro. Proteza a fost creată şi fabricată la Institutul de Tehnologie şi Analiză Medicală al Facultăţii de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universităţii Tehnice Basel, Elveţia, care colaborează din anul 2004 cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.

 

Comenteaza