Premieră pentru Clujul turistic. Machete tactile pe podul Elisabeta și pe Cetățuie FOTO

Premieră pentru Clujul turistic. Machete tactile pe podul Elisabeta și pe Cetățuie FOTO
Primele machete tactile din Cluj-Napoca au fost inaugurate pe Podul Elisabeta şi pe Cetăţuie, sâmbătă, în cadrul evenimentului Someş Sunt Riveran, organizat de Centrul Cultural Clujean. Machetele sunt autorizate temporar, ca primă etapă a unui program de accesibilizare culturală în oraș.

Machetele se adresează în principal turiştilor şi persoanelor cu deficienţe de vedere şi au fost create la inițiativa cluburilor Impact  din cadrul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu.

20664835_1600524513299456_7505653745109976660_n


„Someş Sunt Riveran" s-a desfăşurat în acest an între 11 şi 13 august. Miza a fost reactivarea zonelor din preajma Someşului, zone în care nu se întâmplă de regulă nimic. Zece parteneri ai Centrului Cultural Clujean şi-au dat mâna pentru a putea da viaţa Somesului din cartierul Grigorescu şi până în zona Parcului Armătura.

Treptele Ştrandului SUN - sau intrarea Someşului în Cluj-Napoca, au găzduit evenimente sâmbătă, 12 august. Multe discuţii despre rolul apei în jurul nostru cu accent pe iniţiativa intitulată Poveştile apei - nomadul non-conformist în care s-a născut viaţa. O călătorie între Cer. Pământ şi Ocean alături de Anna Maria Balazs pe malul Somesului Mic. 

Plaja Grigorescu - considerată un reper pe harta Clujului graţie denumirii şi aspectului, s-a transformat într-o oază de vacanţă, o detinatie de relaxare pentru vecini şi nu numai. Mai multe piscine au fost amenajate în zonă, alături de structuri de tip instalaţii. Au fost amenajate baruri şi o scenă de concerte pe care seara de seară au concertat trupe şi artişti locali. O linie de tiroliana a fost de asemenea amplasată în această zonă, iar cei mici şi cei mari au putut participa la diverse ateliere, workshop-uri, discuţii şi expoziţii de către organizatori.

Zona cuprinsă între podurile Albastru Zodiac şi podul Garibaldi s-a transformat în prima zonă navigabilă a Somesului.  Podurile de peste Someş au fost activate de către reprezentanţii Casei Municipale de Cultură care au propus prin grupul de epigramişti realizarea unei hărţi virtuale care să conţină podurile peste Somes şi epigrame legate de aceste locaţii (podul Napoca, podul Horea, podul Garibaldi, pasarela Feroviarilor, podul Baraj - Grigorescu, podul Zodiac).

Parcul Feroviarilor a fost activat din nou de către Fundaţia AltArt şi Cercul Social care au propus un set-up de vancata socială comunitară. Parcul Armătura a fost casa Cercului Social care propune un Eco Târg şi un schimb veritabil de experienţe între membrii lor.

Nu în ultimul rând, Cluj Guided Tours a organizat tururi ghidate pe malul Somesului şi în premieră pentru România primul tur ghidat alături de patrupede. 

 

 

 

 

Comenteaza