Preotul Marius Cerghizan este noul administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, după moartea episcopului Crihălmeanu

Preotul Marius Cerghizan este noul administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, după moartea episcopului Crihălmeanu
| Foto: eparhiaclujgherla.ro

Marius Cerghizan a fost secretarul Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, care a murit de COVID. Preotul a ocupat și funcția de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla.

"Ca urmare a vacanței Scaunului Eparhial de Cluj-Gherla, în urma întoarcerii la Casa Tatălui Ceresc a Preasfinției Sale Florentin CRIHĂLMEANU, conform cann. 219 – 232 CCEO, Preafericirea Sa Lucian Cardinal MUREȘAN, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin Decretul nr. 931/19.01.2021 l-a numit pe Preacucernicul Părinte Dumitru Marius CERGHIZAN, din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla, în funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla."

Părintele Dumitru Marius CERGHIZAN s-a născut la 8 septembrie 1976, în Bistriţa. A fost hirotonit diacon la 8 septembrie 2005, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, apoi a fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

Este capelan al comunității „Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial al Parohiei Corpadea unde, pe lângă îndeplinirea misiunii de păstor de suflete, a coordonat și lucrările de zidire a bisericii și a casei parohiale. De asemenea, a administrat o perioadă Parohia Petea și aici contribuind la ridicarea noii biserici.

În anul 2006 Preasfinția Sa Florentin i-a încredințat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții.

În 22 iunie 2020, i-a fost încredințată o nouă misiune, aceea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care a îndeplinit-o cu credință, contribuind, alături de Episcopul eparhial, la bunul mers al vieții eparhiei.

În 19 ianuarie 2021, prin Decretul nr. 931/19.01.2021, Preafericirea Sa Lucian Cardinal MUREȘAN, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a numit pe Preacucernicul Părinte Dumitru Marius CERGHIZAN în funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla.

"Rugăm pe Domnul nostru Isus Hristos să însoțească în continuare, cu lucrarea divină a Spiritului Sfânt, pașii Preacucernicului Părinte Dumitru Marius CERGHIZAN, Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, să îl lumineze și să îl binecuvânteze cu alese haruri cerești, pentru a putea împlini noua misiune cu vrednicie spre preamărirea lui Dumnezeu, binele Eparhiei noastre și mântuirea sufletelor", se arată într-un comunicat al Eparhiei.

Comenteaza