Preşedintele UDMR Cluj, despre incidentul de la Ziua Maghiarilor: "Este o manipulare a Jandarmeriei"

Preşedintele UDMR Cluj, despre incidentul de la Ziua Maghiarilor:
Patru persoane au fost amendate în urma unui incident petrecut la marşul prin centrul Clujului organizat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. UDMR şi Jandarmeria Cluj au viziuni diferite asupra motivului aplicării sancţiunilor.

"Pe timpul marșului spre Catedrala Sf Mihail, și-au făcut apariția 4 persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Organizatorul activităților s-a delimitat de acțiunea acestora, cerându-le să nu desfășoare steagul ori să părăsească manifestarea. Cele 4 persoane au refuzat să dea curs solicitărilor organizatorului, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică", se arată într-un comunicat trimis de jandarmii clujeni.

Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.500 lei, conform art. 26, lit f), din legea 60 din 1991 republicată, pentru 'refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acțiunilor' și "nu cum s-a vehiculat pe anumite canale de comunicare, că intervenția jandarmilor s-a datorat faptului că cele 4 persoane ar fi afișat anumite însemne, respectiv steagul Transilvaniei de dinainte de 1918", au punctat jandarmii.

Într-o intervenţie la Realitatea FM, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a declarat că "relatările Jandarmieriei, potrivit cărora steagul Transilvaniei a trebuit îndepărtat la cererea organizatorilor, sunt neadevărate". "Este o manipulare din partea Jandarmeriei Cluj. Încă de luni, când a avut loc prima şedinţă pentru organizarea manifestaţiilor pentru 15 martie, au spus că, în opinia lor, steagul Transilvaniei este unul antiromânesc şi anticonstituţional.

Nu ştiu pe ce temei legal. Eu le-am spus că simbolurile de pe steagul Transilvaniei sunt aceleaşi cu cele de pe Stema României. Să nu uităm, steagul Transilvaniei a fost folosit şi la Alba Iulia. Nu organizatorii le-au cerut celor patru să părăsească procesiunea, ci jandarmii. Cei în cauză ar trebui să atace în instanţă acest proces verbal", a punctat de deputatul de Cluj.

Peste 500 de etnici maghiari au pornit, miercuri, într-un marş pe străzile municipiului Cluj Napoca, pentru a comemora Revoluţia maghiară din 1848, ei cântând cântece patriotice din perioada paşoptistă. Printre participanţi s-au numărat consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

Etnicii maghiari au depus o coroană de flori la plăcuţa generalului Bem Jozsef, de pe Bulevardul Eroilor, după care au participat la o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail" din Piaţa Unirii din Cluj Napoca. De asemenea, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori pe clădirea fostului Hotel Biasini, unde, în perioada Revoluţiei din 1848 au înoptat revoluţionarii Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu. Tot aici a fost citit şi mesajul premierului Sorin Grindeanu, adresat cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretutindeni.

UDMR nu renunţă la plăcuţe multilingve la intrările în Cluj. Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a cerut amplasarea unor plăcuţe multilingve la intrările în Cluj-Napoca, în limbile română, maghiară şi germană, considerând că ar fi un semn de egalitate şi fraternitate, o dovadă vie a libertăţii tuturor clujenilor.

"Astăzi, când vorbim atât de mult de idealurile revoluţiei, de egalitate, fraternitate şi libertate, trebuie să vorbim mai aplicat. Egalitatea înseamnă că legea este lege pentru toţi, indiferent de naţionalitate. Fraternitate nu înseamnă izolare şi conflict, dimpotrivă, înseamnă înţelegere şi convieţuire.

Şi mai trebuie să înţelegem că dezideratele comunităţii maghiare nu diminuează drepturile şi libertăţile majorităţii româneşti. Un semn clar şi puternic de egalitate şi fraternitate ar fi amplasarea plăcuţelor, nu de frână, ci multilingve, Cluj - Koloszvar - Klausenburg şi cred, cu tărie, că ar fi, într-adevăr, o dovadă vie a libertăţii noastre, a tuturor clujenilor.

Cerem ca, în semn de normalitate şi în spiritul idealurilor revoluţionare - fraternitate, egalitate şi libertate, ca aceste plăcuţe multilingve şi indicatoare să fie amplasate", a spus Porcsalmi. De la manifestare a lipsit primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Comenteaza